Historisk arkiv

Endringer i merverdiavgiftsloven: Utvidet momsfritak for veldedighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag lagt frem forslag til endringer i bestemmelsene om uttak av varer og tjenester. Endringene vil blant annet innebære at det blir lettere å yte gratistjenester på veldedig grunnlag uten å betale merverdiavgift, og legger til rette for at fritidseiendommer kan bli omfattet av merverdiavgiftsloven.

Finansdepartementet har i dag lagt frem forslag til endringer i bestemmelsene om uttak av varer og tjenester. Endringene vil blant annet innebære at det blir lettere å yte gratistjenester på veldedig grunnlag uten å betale merverdiavgift, og legger til rette for at utleie av fritidseiendommer kan bli omfattet av merverdiavgiftsloven. - Vi foretar en nødvendig oppryddig av regelverket etter gode innspill fra bransjehold, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Det foreslås også generelle bestemmelser om justering av inngående merverdiavgift for kapitalvarer. Dette vil innebære en modernisering av fradragsføringen ved anskaffelse og omdisponering av fast eiendom og andre større driftsmidler (kapitalvarer).

Lovforslaget bygger på en rapport fra en arbeidsgruppe om merverdiavgift og uttak som ble avgitt til Finansdepartementet i 2003, og innspill som har kommet gjennom en bred høring i høringen av dette forslaget. Det er tatt hensyn til flere av innspillene i utarbeidelsen av lovforslagene.

Forslaget vil i hovedtrekk innebære at regelverket på dette området vil tilsvare det som gjelder i våre nærmeste naboland, og gi en likere konkurransesituasjon mellom norske avgiftspliktige virksomheter og tilsvarende virksomheter i for eksempel Sverige og Danmark.

Samlet sett antar departementet at lovforslaget vil virke provenynøytralt. Blant hovedpunktene i lovforslaget kan nevnes: 

  • Det skjer en utvidelse av dagens fritak for uttaksberegning for tjenester som ytes vederlagsfritt på veldedig grunnlag. Slike gratistjenester vil for eksempel omfatte advokattjenester som ytes pro bono. I dag er dette fritaket begrenset til uttak av gratistjenester for inntil 100 timer per år, og denne maksimale timebegrensningen fjernes. I tillegg oppheves vilkåret om at tjenesten må ytes personlig, slik at også selskaper (advokatfirma, reklamebyrå, osv.) kan yte tjenester vederlagsfritt på veldelig grunnlag uten å beregne uttaksmerverdiavgift.


  • Generelle justeringsbestemmelser, og da særlig utvidelsen av justeringsperioden fra tre år til ti år når det gjelder fast eiendom, vil for øvrig danne grunnlag for at det i budsjettet for 2008 kan foreslås at all næringsmessig utleie av fritidseiendommer (hytter mv.) blir omfattet av merverdiavgiftsloven. Slik utleie er i dag avgiftspliktig kun dersom utleien skjer i tilknytning til hotellvirksomhet mv., og dette har skapt til dels stor misnøye i denne bransjen. 


  • Det innføres et vilkår om at uttaksmerverdiavgift skal beregnes kun i den utstrekning det forelå fradragsrett ved anskaffelsen eller fremstillingen av varen som tas ut. Det antas imidlertid at denne lempningen i regelverket ikke får spesielt stor praktisk betydning fordi mesteparten av anskaffelsene til en avgiftspliktig næringsdrivende er med merverdiavgift. Når det gjelder uttak av tjenester foreslås det av praktiske grunner ikke et tilsvarende vilkår om fradragsrett som forutsetning for uttaksberegning. 


  • Plikten til å beregne uttaksmerverdiavgift ved uttak av tjenester til ikke-avgiftspliktig del av virksomheten fjernes. I stedet skal inngående merverdiavgift fordeles forholdsmessig mellom avgiftspliktig og ikke-avgiftspliktig del av virksomheten. Dette lovforslaget kodifiserer og dels utvider et administrativt gitt fritak som i dag gjelder ved slikt uttak av tjenester mellom avgiftspliktig og ikke-avgiftspliktig del av en virksomhet. Forslaget vil blant annet oppheve uheldige terskelvirkninger som følger av dagens regelverk.  


  • Det innføres generelle bestemmelser om justering av inngående merverdiavgift for kapitalvarer (bygg/anlegg og andre større driftsmidler som har lang brukstid). Bestemmelsene vil i hovedtrekk innebære at fradraget for inngående merverdiavgift skal justeres opp eller ned dersom tilknytningen mellom kapitalvaren og avgiftspliktige aktiviteter endres i en periode etter anskaffelsen. Dette vil for eksempel være tilfellet dersom kapitalvaren selges, tas ut eller det skjer andre bruksendringer i en periode etter anskaffelsen. Denne perioden vil være ti år for fast eiendom og fem år for andre kapitalvarer. Formålet med bestemmelsene er at fradragsføringen både faktisk og økonomisk skal gjenspeile kapitalvarens tilknytning til avgiftspliktig virksomhet over noe tid og ikke bare tilknytningen på anskaffelsestidspunktet. På mange måter kan justeringsbestemmelsene sammenlignes med bestemmelsene om avskrivning i inntektsskatteretten.

     

 

 

Etter blant annet innspill fra bransjen, foreslås det ikke justeringsbestemmelser for merverdiavgift på reparasjons- og vedlikeholdskostnader på fast eiendom. Dessuten foreslås det en nedre beløpsgrense på 100000 kroner i inngående merverdiavgift knyttet til fast eiendom, slik at ikke enhver om- eller påbygging av fast eiendom vil omfattes av justeringsbestemmelsene. Begge deler er begrunnet med forenklingshensyn.

Justeringsbestemmelsene for kapitalvarer vil dels avløse gjeldende bestemmelser på dette området, men disse har svært begrenset rekkevidde, og de nye justeringsbestemmelsene vil i stor grad representere noe nytt. Alle andre land i EØS-området har allerede slike generelle justeringsbestemmelser.

Det nye er for det første at bestemmelsene ikke bare gjelder fast eiendom (bygg og anlegg), men også andre større driftsmidler med lang brukstid. Videre kan fradraget for inngående merverdiavgift ikke bare reduseres, men også økes dersom tilknytningen til avgiftspliktig virksomhet øker etter anskaffelsen. Dessuten utvides den perioden man vurderer tilknytningen mellom kapitalvaren og avgiftspliktig virksomhet (justeringsperioden) fra tre år til ti år når det gjelder fast eiendom.


Det foreslås at endringene skal tre i kraft 1. januar 2008, men likevel slik at utvidelsen av fritaket for gratistjenester kan tre i kraft tidligere.  

Les mer i Ot. prp. nr. 59 (2006-2007) Om lov om endringer i lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift.