Endringer i rederibeskatningen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Pressemelding | Nr: 64/2007 | Dato: 05.10.2007
Regjeringen foreslår endringer i rederibeskatningen, for å gjøre den konkurransedyktig i forhold til rederibeskatningen i andre europeiske land.
Regjeringen foreslår endringer i rederibeskatningen, for å gjøre den konkurransedyktig i forhold til rederibeskatningen i andre europeiske land. Næringen får innfridd ønsket om skattefritak for framtidige skipsfartsinntekter. Dette vil bidra til å øke lønnsomheten av investeringer i norsk skipsfart, slik at Norge fortsatt kan være en betydelig aktør internasjonalt. For oppbygde skatteforpliktelser i gjeldende ordning pålegges en gradvis innbetaling av 2/3, mens 1/3 kan avsettes i selskapene til et fond for miljøtiltak mv.
Dagens rederiskatteordning innebærer at rederiselskapene ikke betaler løpende selskapsskatt av overskuddene, men at skatten blir utsatt til selskapene deler ut utbytte eller trer ut av ordningen. Denne ordningen er ikke lenger egnet til å sikre nyinvesteringer i norsk skipsfart. Nye skip plasseres i stor grad i utenlandske selskaper i regimer med tilnærmet null selskapsskatt. Regjeringen foreslår derfor at gjeldende rederiskatteordning erstattes av en ordning med endelig fritak for selskapsskatt på overskudd av skipsfartsvirksomhet, med virkning fra og med inntektsåret 2007.
Regjeringen foreslår videre at selskaper innenfor rederiskatteordningen i tillegg til drift og utleie av skip også skal kunne drive strategisk og kommersiell ledelse og annen virksomhet nært knyttet til kjernevirksomheten (for eksempel håndtering av gods knyttet til transportvirksomheten, visse typer varetilbud om bord på skip mv). Inntekter av slik tilknyttet virksomhet vil dermed omfattes av skattefritaket for skipsfartsinntekter. Departementet vil gi forskrift om hvilke typer aktiviteter med nær tilknytning til sjøtransportvirksomheten som skal omfattes av rederiskatteordningen.
Regjeringen vil ikke nå foreslå å innføre et krav om strategisk og kommersiell ledelse lokalisert i Norge, men vil vurdere om det er grunn til å innføre et slikt krav etter en overgangsfase.
Ved inntreden i den nye ordningen fra ordinær beskatning foreslås det at differansen mellom markedsverdier og skattemessige verdier for selskapets driftsmidler mv skal komme til beskatning. For inntreden i inntektsårene 2007 og 2008 gis det en overgangsregel om at regnskapsmessige verdier anvendes som et mål på markedsverdiene av driftsmidler mv.
Ved uttreden fra den nye rederiskatteordningen, det vil si ved uttreden fra og med inntektsåret 2008, skal det ikke skje et inntektsoppgjør. Det skal imidlertid etableres nye skattemessige verdier for selskapets driftsmidler mv., lik markedsverdi ved uttreden, for å unngå at skattefrie inntekter opptjent innenfor ordningen kommer til beskatning ved senere ordinær ligning. Regjeringen foreslår ikke å innføre en bindingstid til ordningen. For å hindre skattemessige tilpasninger, foreslår Regjeringen at rederiselskap som har trådt ut av ordningen ikke kan motta konsernbidrag med skattemessig virkning i uttredelsesåret og de to påfølgende årene. For selskaper som velger å tre ut av rederiskatteordningen 1. januar 2007, skal inntektsoppgjøret ved uttreden skje etter gjeldende regler om uttredenbeskatning, jf. skatteloven § 8-17.
I løpet av den gjeldende ordningens levetid har rederibeskattede selskaper opparbeidet betydelige latente skatteforpliktelser, anslått til om lag 21 milliareder kroner. En ettergivelse av disse skatteforpliktelsene ville ikke ha betydning for lønnsomheten av framtidige investeringer i norsk skipsfart, og ville også ha svært uheldige fordelingsvirkninger. Regjeringen foreslår derfor at det ved overgang fra gjeldende ordning til en ny ordning med endelig skattefritak skal foretas et oppgjør av latente skatteforpliktelser. Oppgjøret skal skje ved at det beregnes en differanse mellom markedsverdier og skattemessige verdier i selskapet. Som en praktisk tilnærming baseres verdsettelsen av driftsmidler mv på regnskapsmessige verdier per 31. desember 2006. Det foretas ikke et oppgjør for finansielle poster. To tredjedeler av beregnet gevinst ved inntektsoppgjøret skal føres på en egen oppgjørskonto. Oppgjørskontoen skal inntektsføres lineært over 10 år, fra og med inntektsåret 2007. En tredjedel av gevinsten kan avsettes på selskapets fond for miljøtiltak mv. Gevinsten knyttet til denne avsetningen vil komme til beskatning dersom avsetningen ikke blir brukt til nærmere angitte miljøtiltak. Departementet vil gi nærmere regler i forskrift om fond for miljøtiltak mv.
Regjeringen vil ta initiativ til internasjonalt samarbeid mot skattekonkurranse og lønnssubsidiering i skipsfartsnæringen, og til at disse problemstillingene kommer på dagsorden i fora som EØS, OECD og WTO.