Historisk arkiv

Regjeringen skjerper miljøavgiftene og trapper opp kvotehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Gjennom Klimameldingen har Regjeringen lagt opp til en ambisiøs klimapolitikk, med kvotekjøp i utlandet og tiltak som reduserer klimagassutslippene hjemme.

Gjennom Klimameldingen har Regjeringen lagt opp til en ambisiøs klimapolitikk, med kvotekjøp i utlandet og tiltak som reduserer klimagassutslippene hjemme. Regjeringen legger vekt på å benytte sektorovergripende virkemidler som avgifter og kvoter, og foreslår blant annet økt CO2-avgift for innenriks luftfart.

I Klimameldingen ble det varslet at Regjeringen vil øke miljø- og klimaavgifter mot tilsvarende reduksjoner av andre skatter og avgifter. I dette budsjettet foreslår Regjeringen økte energi- og miljøavgifter innenfor et uendret skattenivå.

Økt CO2-avgift for innenriks luftfart

Regjeringen foreslår å øke CO2-avgiften på mineralolje til bruk i innenriks luftfart med 10 øre pr. liter, slik at avgiften tilsvarer 255 kroner pr. tonn CO2 for 2008. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har utslippene fra innenlands flytrafikk økt med 20 prosent fra 1990 til 2005.

Nasjonalt kvotesystem

For å redusere klimagassutslippene er det i tillegg til CO2-avgiften innført et nasjonalt kvotesystem for handel med CO2-kvoter. Det legges til grunn at det norske kvotesystemet vil bli tilknyttet EUs kvotesystem. For perioden 2008-2012 vil det norske kvotehandelssystemet omfatte om lag 40 prosent av klimagassutslippene og omfatte utslippskilder som i dag er ilagt CO2-avgift. Regjeringen foreslår at CO2-avgiften fjernes for landbasert industri som får kvoteplikt. Utviklingen i kvoteprisen vil dermed være avgjørende for hvilke utslippsreduserende tiltak det vil være lønnsomt for bedriftene å gjennomføre. CO2-utslipp fra petroleumsvirksomheten blir omfattet av kvotesystemet, og blir ikke tildelt noen vederlagsfrie kvoter. Regjeringen foreslår å redusere CO2-avgiften slik at klimakostnadene for petroleumssektoren blir om lag uendret. Det foreslås at CO2-avgiften reduseres tilsvarende antatt kvotepris i EUs kvotesystem.

Norge utvider kvoteprogrammet

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til kjøp av klimakvoter som er gyldige for å oppfylle Kyoto-avtalen fra 100 millioner kroner til 500 millioner kroner. Regjeringen foreslår også å øke fullmakten til å inngå kontrakter om levering i framtidige år fra 100 millioner kroner til 3 600 millioner kroner.

Dette gir fleksibilitet til å inngå kontrakter om utslippsreduksjoner for mer enn 4 milliarder kroner i løpet av 2008.

Norge vil kjøpe kvoter fra CDM- og JI-prosjekter. CDM er en forkortelse for Clean Development Mechanism, eller Den grønne utviklingsmekanismen. JI er en forkortelse for Joint Implementation, eller Felles gjennomføring.

Et globalt marked for klimagasskvoter er en hjørnestein i arbeidet for å kunne redusere globale klimagassutslipp til et bærekraftig nivå. Vår deltakelse kan bidra til å utvikle disse markedene. Investeringer i CDM-prosjekter vil gi viktige bidrag til bærekraftig utvikling gjennom overføring av teknologi og betydelige finansielle ressurser.

Regjeringen vil tilføre EUs kvotehandelssystem betydelig færre kvoter enn utslippene fra norske bedrifter med kvoteplikt. Norge vil dermed bidra til stramhet i EU-systemet. De kvotene som ikke blir tildelt vederlagsfritt til norske bedrifter, vil bli solgt inn i markedet, og vil ikke bli rettet spesielt mot norske bedrifter. Det totale volumet vil framgå av den norske nasjonale allokeringsplanen, som vil bli presentert senere.

Grunnavgift på fyringsolje

Hensynet til likebehandling av ulike energibærere tilsier at elektrisitet og mineralolje bør ilegges en energiavgift på samme nivå. På denne bakgrunn foreslås det å øke grunnavgiften på fyringsolje mv. med 40,5 øre pr. liter utover prisjustering, slik at avgiften kommer på samme nivå som el-avgiften. Dette vil stimulere til mer miljøvennlig energibruk. Økt avgift på fyringsolje vil bedre konkurranseevnen til ny, fornybar energi relativt til fyringsolje.

Regjeringen foreslår å innføre en lav sats på 12 øre pr. liter for treforedlingsindustrien. Dette har sammenheng med at det foreslås å fjerne CO2-avgiften for landbasert industri for virksomheter som omfattes av kvotesystemet. Treforedlingsindustrien er fritatt for fyringsoljeavgift, og Finansdepartementet legger til grunn at EØS-avtalens regelverk om offentlig støtte innebærer at det må innføres en avgift på nivå med minstesatsene i EUs energiskattedirektiv.

Fra 2007 ble det innført fritak fra el-avgift for skinnegående transport. For å sikre likebehandling av mineralolje og elektrisitet foreslår Regjeringen å innføre fritak fra grunnavgift på fyringsolje for skinnegående transport.