Historisk arkiv

Finansministeren om Statens pensjonsfond:

Holder fast ved investeringsstrategien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Resultatene for Statens pensjonsfond-Utland som ble lagt fram i dag viser at resultatet både for tredje kvartal og for året som helhet er sterkt preget av den internasjonale finanskrisen sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Resultatene for Statens pensjonsfond-Utland som ble lagt fram i dag viser at resultatet både for tredje kvartal og for året som helhet er sterkt preget av den internasjonale finanskrisen. Vi må regne med at verdien av fondets investeringer varierer betydelig fra kvartal til kvartal. Vi skal ha investeringer i disse markedene i mange år fremover. Det er derfor investeringenes samlede utvikling over tid som er avgjørende for fondets avkastning og bidrag til å finansiere velferden både for dagens og kommende generasjoner, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Fondet var ved utgangen av september 2008 på 2 120 milliarder kroner. Som følge av høye petroleumsinntekter var overføringen av ny kapital til fondet stor i tredje kvartal. Sammen med en svekkelse av den norske kronen bidro det til en økning av fondets verdi i kvartalet. Det er likevel avkastningen i utenlandsk valuta som er relevant for å måle utviklingen i fondets internasjonale kjøpekraft. Målt på denne måten var tredje kvartal det dårligste kvartalet i fondets historie.
- Men jeg er trygg på at fondets investeringer over tid vil gi god avkastning til en risiko som er godt innenfor det vi kan tåle. Erfaringsmessig har en på lang sikt fått godt betalt for å holde fast ved en investeringsstrategi og påta seg investeringsrisiko i perioder med markedsuro og høye risikopremier, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Departementet vedtok i juni 2007 å øke aksjeandelen i Statens pensjonsfond – Utland fra 40 prosent til 60 prosent. Ved utgangen av tredje kvartal i år var fondets aksjeandel økt til 53 prosent mot 52 prosent ved utgangen av forrige kvartal. Fallet i verdens aksjemarkeder gir et umiddelbart verdifall på de aksjer fondet allerede eier, men reduserer samtidig prisen på de nye aksjeinvesteringene. Fondet har i 2008 har kjøpt aksjer til priser som er vesentlig lavere enn da vedtaket om aksjeandel ble tatt.

Den svake avkastningen i fondet så langt i 2008 skyldes i hovedsak det kraftige fallet i verdens aksjemarkeder, men også Norges Banks aktive forvaltning har redusert fondets avkastning. Resultatet fra den aktive forvaltningen i 3. kvartal 2008 var det svakeste som noensinne er registrert.

- Vi kan ikke være tilfredse med tap i Norges Banks aktive forvaltning, men også disse resultatene må vurderes over lang tid. Jeg har tillit til at Norges Bank utfører sin forvaltningsoppgave på en betryggende måte og til at banken iverksetter de tiltak som måtte være nødvendig for å legge grunnlaget for å skape meravkastning gjennom aktiv forvaltning framover, sier finansministeren.
 

____________________ 

Se SPU Forvaltingsrapport 3. kvartal 2008
Se pressemelding fra Norges Bank

Pressekonferansen fra Norges Bank på Nett-TV