Historisk arkiv

Økt delegasjon av myndighet til Kredittilsynet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har besluttet noe økt grad av delegasjon av myndighet til Kredittilsynet. I tillegg delegeres kompetanse etter flere nye lovbestemmelser. Dette omfatter både myndighet til å fatte enkeltvedtak og myndighet til å fastsette forskrifter.

Finansdepartementet har besluttet noe økt grad av delegasjon av myndighet til Kredittilsynet. I tillegg delegeres kompetanse etter flere nye lovbestemmelser. Dette omfatter både myndighet til å fatte enkeltvedtak og myndighet til å fastsette forskrifter. Formålet med økt grad av delegasjon er å bidra til en mer effektiv og strømlinjeformet forvaltning, og et bedre tilbud til aktørene i finansmarkedet.

- Denne regjeringen har vært opptatt av å fornye og modernisere regelverket innenfor finansmarkedsområdet, slik at vi sikrer konkurransedyktige og oppdaterte rammebetingelser for aktørene. Økt delegasjon til Kredittilsynet er en naturlig forlengelse av dette arbeidet, sier statssekretær Ole Morten Geving. 
 
I løpet av de senere år er det innført en rekke nye lovhjemler på finansmarkedsområdet. Det er naturlig å delegere kompetansen etter mange av disse bestemmelsene. I tillegg er det besluttet å delegere noe mer kompetanse etter eldre lover. Økt delegasjon vil bidra til økt service-grad overfor aktørene i finansmarkedet gjennom redusert saksbehandlingstid for institusjoner under tilsyn. Samtidig er det i mange saker mer naturlig at Kredittilsynet, med den nærhet tilsynet har til bransjen/aktørene, har avgjørende myndighet.

- Tiltak som bidrar til økt service og effektivitet i behandlingen av søknader fra finansnæringen vil bidra til å redusere næringens administrative kostnader knyttet til etterlevelse av krav i regelverket. Dette er i samsvar med Regjeringens generelle arbeid på dette området, hvor forenkling overfor næringslivet er høyt prioritert. Økt grad av delegasjon til Kredittilsynet forventes også å avlaste departementet og bidra til ressursbesparelse for det offentlige, sier statssekretær Ole Morten Geving.
 
Konkret innebærer delegeringen blant annet at myndigheten til å tildele konsesjon etter banklovene og forsikringsloven delegeres til Kredittilsynet (myndigheten til å gi konsesjon som verdipapirforetak, forvaltningsselskap for verdipapirfond og finansieringsforetak er allerede delegert til Kredittilsynet). Myndighet til å fatte en rekke enkeltvedtak i medhold av finansieringsvirksomhetsloven og den nye eiendomsmeglingsloven delegeres til Kredittilsynet.
 
Unntaket fra delegasjon som gjelder saker av viktighet og/eller prinsipiell karakter, videreføres. Dette innebærer at disse sakene fortsatt skal avgjøres av departementet etter at Kredittilsynet har forberedt saken. Delegasjonen gjelder heller ikke nærmere angitte vedtak som gjelder institusjoner av særlig betydning (de største finansinstitusjonene og tilhørende selskaper). Dette gjelder for eksempel vedtak om konsesjon til bank, forsikringsselskap, unntak fra kapitalkrav, og strukturendringer.
 
Finansdepartementet ved statsråden er fremdeles ansvarlig for den virksomhet som utøves i Kredittilsynet, inkludert utøvelse av delegert myndighet.

Les brevet til Kredittilsynet her.

Se også informasjon på Kredittilsynets nettsider (oppdatert 26.09.08)