Historisk arkiv

Salg av klimakvoter starter i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

I 2009 skal Norge selge 12,7 millioner klimakvoter i EUs kvotehandelssystem. Barclays Bank skal gjennomføre salget for Finansdepartementet.

I 2009 skal Norge selge 12,7 millioner klimakvoter i EUs kvotehandelssystem. Barclays Bank skal gjennomføre salget for Finansdepartementet. - Det er viktig at salget skjer på en ryddig måte slik at en i minst mulig grad skaper store svingninger i kvoteprisen fra dag til dag. Den fremgangsmåten vi har valgt med jevne, daglige salg over et halvt år, vil sikre dette og bidra til utviklingen av et effektivt marked for klimakvoter, sier statssekretær Geir Axelsen.
 
De 12,7 millioner klimakvotene tilsvarer to femtedeler av det Norge kommer til å selge i løpet av Kyotoperioden. Målet med salget er å oppnå markedspris med lavest mulige transaksjonskostnader. Det har også vært et premiss at salget skal skje på en ryddig og transparent måte.

Etter en åpen anbudsrunde høsten 2008, valgte Finansdepartementet Barclays Capital til å gjennomføre salget. Barclays skal selge kvotene i et jevnt daglig volum fra og med 18. mai til og med 13. november. Prisen vil være basert på publiserte børsindekser for EU-kvoter for henholdsvis spot og futures-handler.

- Både markedsaktører og norske skattebetalere har grunn til å være fornøyde med dette opplegget for salg av EU-kvoter, sier statssekretær Geir Axelsen.

På denne måten vil den norske stat oppnå en gjennomsnittlig markedspris til lave kostnader. En lignende salgsmetode har vært benyttet av Tyskland siden starten av 2008. Tyskland har oppnådd markedspris, og markedsaktørene har vært fornøyde med denne metoden for salg av kvoter.

Ingen land i Europa tildeler færre utslippskvoter, verken i forhold til det bedriftene slapp ut i 2005 eller det de ventes å slippe ut i perioden 2008-2012. Norge har altså valgt å selge en større andel av sine kvoter enn det EU-landene gjøre, dette har sammenheng med at petroleumsvirksomheten ikke får tildelt gratiskvoter. Med dette bidrar Norge vesentlig til å sikre etterspørselen etter kvoter i EUs kvotesystem. En stram samlet kvotemengde vil også bidra vesentlig til gjennomføring av Norges utslippsforpliktelse under Kyotoprotokollen.

Norge er gjennom EØS-avtalen tilsluttet det europeiske kvotesystemet (ETS). De norske bedriftene som er omfattet av kvotesystemet har fått tildelt sine utslippskvoter for Kyotoperioden 2008-2012.

Den totale mengden kvoter Norge skal selge i det europeiske kvotesystemet (ETS) er fastsatt. Inkludert lystgass (N2O) fra mineralgjødselproduksjon er kvotemengden Norge får tildelt for hele 5-årsperioden i overkant av 75 millioner tonn CO2. Av disse vil i overkant av 39 millioner tonn bli tildelt vederlagsfritt til norske virksomheter. I tillegg er det avsatt en kvotereserve på 4,2 millioner tonn til høyeffektive kraftvarmeverk. Kvoter som ikke tildeles vederlagsfritt skal selges i det europeiske markedet, det utgjør 31,8 millioner kvoter. Av disse skal 12,7 millioner klimakvoter selges i løpet av 2009.