Høring – endringer i reglene om bostedsregistrering for utenlandske pendlere
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Finansdepartementet
Pressemelding | Nr: 30/2011 | Dato: 27.06.2011
Finansdepartementet foreslår at de som på grunn av arbeid pendler fra et EØS-land til Norge, kan slippe å bli bostedsregistrert i Norge.
Finansdepartementet foreslår at de som på grunn av arbeid pendler fra et EØS-land til Norge, kan slippe å bli bostedsregistrert i Norge. - Det er viktig at arbeidsmarkedet ikke påvirkes negativt av reglene om bostedsregistrering av utlendinger som arbeider i Norge. Forslaget vårt imøtekommer behovet til mange av de som pendler til Norge i dag, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.
Utgangspunktet er at utenlandske personer som oppholder seg i Norge i minst seks måneder, eller kortere dersom de ikke har til hensikt å bli her midlertidig, skal bostedsregistres i Norge. De foreslåtte reglene vil åpne for at pendlere fra EØS-land kan slippe å bli bostedsregistrert i Norge.
Pendlere med felles hjem med ektefelle og/eller barn i for eksempel Sverige, kan etter forslaget fortsatt være bostedsregistrert i Sverige. Enslige som pendler mellom foreldrehjem i annet land i EØS og bolig i Norge, kan være bostedsregistrert i foreldrehjemmet fram til det året de fyller 22 år. Etter fylte 22 år kan en enslig pendler være bostedsregistrert i hjemlandet dersom han eller hun har selvstendig bolig der.
Det stilles samme krav til pendling (besøkshyppighet) som ved innenlands pendling. For familiependlere må besøkene være hyppige nok til at boligen skal regnes som felles hjem. For enslige pendlere kreves det så regelmessige og hyppige besøk som er rimelig etter forholdene.
Arbeidsinnvandrere som ikke oppfyller kravene til pendling skal fortsatt bostedsregistreres i Norge. På den annen side skal personer som bare skal være i Norge for å arbeide i en periode på inntil seks måneder, ikke bostedsregistreres her.
Praksisen med at utenlandske pendlere inntil videre ikke bostedsregistreres i Norge dersom de ikke har søkt om det, blir opprettholdt inntil det er besluttet om regelverket skal endres og eventuelle nye regler er på plass.
Høringsfristen er 27. september.
Les høringen.