Historisk arkiv

Svar til André N. Skjelstad på spørsmål nr. 1 vedrørende barnebidrag og skattlegging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 22.11.2006 fra representanten André N. Skjelstad

Stortingets president

Hvis far eller mor sørger for at barnebidrag for sine barn blir opprettholdt etter en eventuell død ved å tegne forsikring, kan bidragsyter trekke dette beløpet fra skatten. Hvis bidragsyter dør, blir utbetalt bidrag betraktet som inntekt for barnet, mens gjenlevende foresatte må betale skatt av bidraget til barnet er 17 år.
Mener statsråden det er riktig å skattlegge gjenlevende foresatte og samtidig betrakte utbetalt bidrag som inntekt for barnet?

President

Barnebidrag etter barneloven er ikke skattepliktige for mottakeren. Dette korresponderer med at bidragsyter ikke har fradragsrett for bidraget.

I utgangspunktet er det heller ikke fradragsrett for private forsikringspremier. Men den bidragspliktige kan ha tegnet en individuell pensjonsavtale som har gitt fradragsrett etter skatteloven § 6-47 første ledd bokstav c, og hvor barnet er begunstiget. Det kan også være tale om en tjenestepensjon med etterlattedekning til barn. Når forsikringstilfellet inntreffer, får barnet en barnepensjon. Slik barnepensjon regnes imidlertid ikke som barnebidrag fra avdød forelder, men som skattepliktig kapitalinntekt. Det ligger således en lempning i regelverket ved at pensjonen ikke inngår i personinntekten.

Barn under 13 år lignes sammen med foreldre for all formue og inntekt. Barn som er fra 13 til 16 år og som har egen arbeidsinntekt, skal lignes særskilt for arbeidsinntekten. Eventuell kapitalinntekt, som for eksempel barnepensjon, skal imidlertid lignes hos foreldrene.

Når den gjenlevende forelder beskattes for barnepensjon til barn under 17 år, skyldes dette altså at barns kapitalinntekter generelt lignes hos foreldrene, istedenfor selvstendig hos barnet. Denne sambeskatningen mellom barn og foreldre er begrunnet i hensynet til å ta vare på progresjonen i skattesystemet. Ellers kunne familien oppnådd flere skattefrie grunnbeløp og lavere skattesatser, ved at inntekter ble søkt fordelt på familiemedlemmene.

Jeg ser ingen grunn til å endre disse reglene om beskatning av barnepensjoner.