Historisk arkiv

Svar å smp. 86 fra stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattefri premie - heving av fribeløp

Stortingets presidentskap
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

200502234

05/4218 SL

11.11.2005

Spørsmål nr. 86 fra Morten Ørsal Johansen 3. november 2005 – skattefri premie

Jeg viser til brev 3. november 2005 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra Morten Ørsal Johansen:

"Det skattefrie beløpet ved premieutdeling i bedriftenes forslagsordning er et gode som kommer arbeiderne i bedriftene tilgode. Beløpet på kr. 2500,- har ikke blitt regulert på to tiår, og jeg vil derfor stille Statsråden følgende spørsmål: Hvilket initiativ vil Statsråden ta for at fribeløpet ved premieutbetaling i forslagsordningen heves, og hvilken størrelse mener Statsråden det vil være fornuftig å legge beløpet på sett i lys av lønns- og prisstigning?"

Svar:

Skattesystemet bør innrettes slik at all avlønning skattlegges likt, uavhengig av om den ytes i form av kontanter (lønn) eller naturalytelser. Dette prinsippet er viktig for å unngå at skattegrunnlaget uthules, og at omfordelingen gjennom skattesystemet svekkes. I de tilfellene det er gitt unntak fra skatteplikt for enkelte mindre naturalytelser, er dette normalt gjort av forenklingsmessige hensyn.

Det særskilte skattefritaket for premieutdeling kan som forenkling begrunnes med at det gjør det mulig å påskjønne ansatte som har utvist et ekstra initiativ med en premie av begrenset verdi, uten at det skal føre til potensielt vanskelig verdsettelse av gjenstanden. Ordningen har aldri vært ment å tilgodese skattefri avlønning, og gjelder derfor ikke dersom premien ytes som pengebeløp. I den grad verdibegrensningen for skattefri premieutdeling økes, vil ordningen i større grad få karakter av å være subsidiering av en alternativ skattefri avlønningsform.

Jeg vil på denne bakgrunn ikke gå inn for å heve den skattefrie beløpsgrensen for premier i bedriftenes forslagsordning på det nåværende tidspunkt.

Med hilsen
Kristin Halvorsen