Historisk arkiv

Svar på spm. 172 fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Forventningsindikatoren for norsk økonomi

Stortingets presidentskap
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

200502520

05/4644 Ø OGB

6.12.2005

Svar på spørsmål nr. 172 fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter

Jeg viser til brev av 25. november fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter til skriftlig besvarelse:

”Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til Finansministeren:

Forventningsindikatoren for norsk økonomi presentert av Økonomisk Rapport i samarbeid med Sparebankforeningen og TNS Gallup viser at optimismen i norsk økonomi er vekk, sammenlignet med forrige måling. Hva er finansministerens vurdering av den fallende optimismen i norsk økonomi?”

Svar:
TNS Gallups samleindikator tyder på at husholdningene har et positivt – ikke et negativt – syn på den økonomiske utviklingen. Selv om indikatoren ligger litt lavere enn toppnoteringen i 1. kvartal i år, er nivået fortsatt meget høyt.

Samleindikatoren består av fem delindikatorer. To av delindikatorene i undersøkelsen økte fra 3. til 4. kvartal i år, mens de tre andre avtok. Nedgangen var mest markert for delindikatoren for vurderingen av landets økonomi det neste året. Indikatoren for landets økonomi har flere ganger tidligere avtatt betydelig fra én måling til den neste uten at det varslet en svakere økonomisk utvikling. Utviklingen i denne delindikatoren i 4. kvartal i år gir derfor ikke grunnlag for å konkludere med at optimismen i norsk økonomi er forsvunnet. Etter min oppfatning støtter indikatoren opp under Regjeringens anslag i tillegget til statsbudsjettet for 2006, der vi ser for oss en vekst i aktiviteten i fastlandsøkonomien i overkant av gjennomsnittet for de siste 25 årene.

Med hilsen

Kristin Halvorsen