Historisk arkiv

Svar på spm. fra Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. avklaring av videre oppfølging av skattereformen

Stortinget
Venstres stortingsgruppe
Høyres stortingsgruppe
Kristelig Folkepartis stortingsgruppe
Karl Johans gate 22
0026 OSLO


Deres ref


Vår ref


Dato

05/4760 SØ SS

12.12.2005

Spørsmål om avklaring av videre oppfølging av skattereformen

Jeg viser til brev av 1. desember hvor det bes om en avklaring om at målet om en tilnærmet lik marginalskattesats på arbeid og kapital ligger fast, eller om det er aktuelt å øke forskjellene igjen til neste år. I brevet vises det bl.a. til uttalelser om dette fra de skattepolitiske talsmennene fra regjeringspartiene i Dagens Næringsliv 1. desember og fra meg i stortingsdebatten om budsjettet for 2006.

I Regjeringens politiske plattform, Soria Moria-erklæringen, slår vi fast at skattereformen skal gjennomføres. Det har vi fulgt opp i vårt forslag om skatteopplegget for 2007 ved å gjennomføre en reduksjon i marginalskattesatsene på lønn og følge opp Stortingets vedtak om å innføre skjermingsmetoden fra 2006, herunder skatt på aksjeavkastning for personlige eiere. Tilnærmingen av marginalskattesatser på lønn og aksjeinntekter er avgjørende for at skattereformen skal virke etter intensjonen. Det er ikke mulig i dag å vite eksakt hva som vil være liten nok avstand i marginalskatt på arbeid og kapital til å unngå at mange velger å ta ut arbeidsinntekt som kapitalinntekt. Skattereformen stiller ikke absolutte krav til denne avstanden, men vi mener at vi med vedtaket for 2006 vil ligge på om lag riktig nivå. I tillegg vil Regjeringen vurdere reformen etter hvert som vi får informasjon og erfaringer med hvordan den har virket.

Samtidig legger denne regjeringen stor vekt på at skattesystemet skal ha en god fordelingsprofil. Utvidelser av grunnlaget for lønnsbeskatningen kan også styrke fordelingsvirkningene og bringe inntektsskattegrunnlaget mer i tråd med de reelle økonomiske forholdene. Også innretningen og nivået på skattleggingen av formue er viktig for å forbedre den samlede fordelingsprofilen av skattesystemet.

Med hilsen

Kristin Halvorsen