Historisk arkiv

Svar på spm. nr. 304 fra Gjermund Hagesæter av 16.12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Dispensasjon for engangsavgift for små lastebiler

Stortingets administrasjon
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

05/5102 SL

22.12.2005

Svar på skriftlig spørsmål nr. 304 fra Gjermund Hagesæter vedrørende dispensasjon for engangsavgift for små lastebiler

Jeg viser til brev 16. desember 2005 fra Stortingets presidentskap vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra Gjermund Hagesæter:

”Vil Finansministeren nå dispensasjon for engangsavgift for små lastebiler som ankommer Norge etter 01.01. 2006, dersom avtale om import var inngått før forslaget til avgiftsøkning ble fremmet?

Begrunnelse:
Regjeringen innfører engangsavgift for små lastebiler med 20 pst. av avgiften for personbiler. Dette fører til en avgiftsøkning i 100.000 kroners-klassen.

Bilimportører som har biler under veis til Norge og som har bestilt biler før tilleggsproposisjonen ble lagt frem kommer dermed i en uheldig situasjon dersom de ankommer etter 01.01 2006. De kan ikke avbryte transporten og avtalen med bilprodusenten, og kunden vil vanskelig godta en slik vesentlig prisøkning i strid med forutsetningene for handelen. Norske bilimportører kommer i en urimelig skvis.

Det tar ofte inntil 12 måneder fra en bil bestilles til levering i Norge. Det dessuten generelt stor usikkerhet rundt den tiden det tar å frakte bilene med båt over havet. Det blir nesten lotteri om bilen kommer frem før eller etter nyttår, og altså om bilen får en enorm avgiftsøkning eller ikke.

Et slikt vedtak burde vært varslet lenger tid i forveien slik at bransjen hadde hatt mulighet til å tilpasse sin virksomhet. Slik det nå legges opp til setter man arbeidsplasser i fare.

Det ville derfor vært naturlig om Finansdepartementet ga en dispensasjon fra avgiften, dersom det for den enkelte bil påviselig er inngått avtale før forslaget til avgiftsvedtak ble lagt frem 10. november i den rødgrønne regjeringens tilleggsproposisjon.”

Svar:
Jeg kan opplyse at departementet ved brev 14. desember og 21. desember 2005 har funnet grunnlag for å gi en overgangsordning for innføring av engangsavgift for lette lastebiler. Ordningen innebærer at lastebiler med tillatt totalvekt inntil 7 500 kg tillates registrert og avgiftsbehandlet etter dagens regelverk dersom innførsel til Norge og registrering skjer før 1. april 2006. Ordningen gjelder kjøretøy som er anskaffet før 10. november 2005. Med anskaffet menes at det er inngått bindende kontrakt med fabrikk eller leverandør i utlandet om kjøp av kjøretøy. Informasjon om ordningen er lagt ut på Finansdepartementets hjemmeside – www.odin.dep.no/fin.

Med hilsen

Kristin Halvorsen