Historisk arkiv

Svar på 758 fra stortingsrepr. Torbjørn Andersen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Hjemmel for toll- og avgiftsetaten til å utøve kontroll av engrossalg av alkoholholdig drikk

Stortingets administrasjon
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/2023 SL

24 .04.2006

Svar på spørsmål 758 fra stortingsrepresentant Torbjørn Andersen av 7. april 2006

Jeg viser til brev 7. april 2006 fra Stortingets representant til finansministeren vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra Torbjørn Andersen:

”Hvilken hjemmel baserer Tollregionene seg på når det fremsettes muntlige krav overfor importør om at importør skal kreve fra den enkelte bevillingshaver kopi av bevilling, mener finansministeren at det bør foreligge en slik adgang for Tollregionene, og hvordan skal en importør eller et firma forholde seg til slike krav fra det offentlige når det ikke er påvist hvilken hjemmel som anvendes i slike tilfeller?”

Svar:

Alkoholloven § 1-4 c annet ledd regulerer omsetning ved engrossalg av alkoholholdig drikk og lyder som følger:

Engrossalg av alkoholholdig drikk som ikke skjer til kjøper i utlandet kan bare skje til den som har bevilling til detaljsalg, skjenking eller tilvirkning av vedkommende drikk, eller som kan drive engrossalg. Engrossalg kan likevel ikke skje til den som bare har bevilling til salg eller skjenking for en enkelt bestemt anledning eller en ambulerende skjenkebevilling. Selgeren plikter å forvisse seg om at kjøperen har nødvendig bevilling eller kan drive engrossalg.

I forbindelse med endringer i alkoholloven fra 1. juli 2005 overtok toll- og avgiftsetaten kontrollen med engrossalg av alkoholholdig drikk. Dette gjelder både rene grossister, og for importører/produsenter som driver innenlandsk salg, dvs. all omsetning før detaljistledd.

Hjemmel for toll- og avgiftsetaten til å utøve kontrollen, herunder kompetansen til å be om dokumentasjon som viser at importør av alkoholholdig drikk kun har solgt disse produktene til bevillingshaver for detaljsalg følger av alkoholloven § 1-4 c siste ledd som lyder:

Kontroll med utøvelsen av engrossalg tilligger toll- og avgiftsetaten.

Jeg gjør ellers oppmerksom på at Politidirektoratets brev 15. november 2005 gjelder et noe annet spørsmål, nærmere bestemt om særavgiftsloven hjemler at importøren selv kan be om vandelsattest. Dette ble forutsatt i høringen, uten at Politidirektoratet hadde noen merknader til det i høringsrunden. I ettertid har Politidirektoratet imidlertid vurdert det slik at hjemmelen kun gir toll- og avgiftsetaten adgang til å få utlevert vandelsattest, og ikke importøren selv.

Med hilsen
Kristin Halvorsen