Historisk arkiv

Svar på dok. 8:63 fra Borghild Tenden, Gunnar Kvasshim og Lars Sponheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om å frita bioetanol (biobensin) til drivstofformål fra CO2-avgift, bensinavgift og alkoholavgift

Stortinget
Finanskomiteen
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/1982 SL

4 .05.2006

Dokument nr. 8:63 (2005-2006) Forslag fra stortingsrepresentantene Borghild Tenden, Gunnar Kvassheim og Lars Sponheim om å frita bioetanol (biobensin) til drivstofformål fra CO2-avgift, bensinavgift og alkoholavgift

Jeg viser til brev 6. april 2006 hvor ovennevnte dokument er sendt til uttalelse.

I forslaget bes Regjeringen om å fremme forslag om å frita bioetanol til drivstofformål fra CO 2-avgift, bensinavgift og alkoholavgift senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2007.

Ren bioetanol blir ikke ilagt CO 2- eller bensinavgift. Ved innblanding av mindre mengder bioetanol i bensin vil imidlertid bioetanolen inngå i avgiftsgrunnlaget dersom produktet fortsatt er å anse som bensin. Som påpekt i forslaget er bruk av bioetanol klimagassnøytralt og bidrar dermed ikke til økte nettoutslipp av CO 2. Dette taler for at det innføres fritak for CO 2-avgift for andel bioetanol i bensin. Jeg legger opp til å fremme slikt forslag i forbindelse med budsjettet for 2007 slik at fritaket kan tre i kraft 1. januar 2007.

Bensinavgiften skal derimot prise andre kostnader for samfunnet enn klimagassutslipp, dvs. kostnader knyttet til ulykker, kø, støy, veislitasje og lokal utslipp. På disse områdene har ikke bioetanol vesentlig andre egenskaper enn bensin og isolert sett er dette derfor et argument som taler for at det ikke gis fritak for bensinavgift. For å stimulere til økt bruk av alternative drivstoff og dermed bidra til reduserte klimagassutslipp fra transportsektoren, vil jeg imidlertid ikke foreslå avgift på drivstoff hvor etanol utgjør hovedbestanddelen nå.

Bioetanol er på samme måte som konsumalkohol omfattet av alkoholavgiften. Dette gjelder også etanol som skal brukes som bestanddel i bensin. Det gis imidlertid avgiftsfritak for etanol dersom varen gjennom innblanding av denatureringsstoffer er gjort utjenlig til drikk. De nærmere krav til denaturering er fastsatt i Toll- og avgiftsdirektoratets forskrift 22. juni 2005 nr. 674 om godkjenning av denaturering av teknisk etanol og etanolholdige preparater. Bioetanol er dermed allerede i dag fritatt for alkoholavgift forutsatt at produktet er tilstrekkelig denaturert. Etter det jeg er kjent med er enkelte aktører i ferd med å få godkjent denaturering av bioetanol bestående av 85 prosent etanol og 15 prosent bensin (E85) slik at salg kan skje uten alkoholavgift.

Regjeringen vil vurdere avgiftsleggingen av alternative drivstoff nærmere i forbindelse med omleggingen av bilavgiftene i 2007-budsjettet.

Med hilsen
Kristin Halvorsen