Historisk arkiv

Svar på Dokument nr. 8:56 (2005-2006)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Forslag om å fjerne særavgiften på sjokolade- og sukkervarer

Stortinget
Finanskomiteen
0026 OSLO


Deres ref


Vår ref


Dato

SAL

06/1981 SØ OBS

25.04.2006

Dokument nr. 8:56 (2005-2006) Forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Kåre Fostervold, Gjermund Hagesæter, Ketil Solvik-Olsen og Tord Lien om å fjerne særavgiften på sjokolade- og sukkervarer

Jeg viser til brev 6. april 2006 vedlagt ovennevnte dokument til uttalelse. I forslaget bes Regjeringen om å fremme forslag om å fjerne særavgiften på sjokolade- og sukkervarer.

Særavgiften på sjokolade- og sukkervarer omfatter sukkervarer og godterier som tyggegummi, karameller, pastiller og sukkertøy, både med og uten innhold av sukker. Avgiften omfatter også sjokolade og andre næringsmidler som inneholder kakao.

Avgiften er kun avhengig av produktet og er uavhengig av hvor produksjonen skjer. Det kan derfor ikke hevdes at avgiften vrir konkurransen mellom norske og utenlandske produsenter. Regjeringen mener imidlertid at avgiften på sjokolade- og sukkervarer byr på avgrensningsproblemer, og at den behandler ulike former for søtsaker og snacks forskjellig. Dette påvirker etterspørselen mellom avgiftsbelagte varer og nære alternativer som ikke er omfattet av avgiften. Dagens avgrensning av avgiften er imidlertid etablert og innarbeidet i praksis, og en eventuell utvidelse eller endring av grensene vil føre til nye avgrensningsproblemer. Hensynet til et enklere regelverk og likebehandling kan derfor tale for å fjerne avgiften.

Regjeringen ser imidlertid også et behov for å vurdere nærmere de ernæringsmessige konsekvensene av å avvikle avgiften.

Regjerningen vil vurdere avgiften frem mot statsbudsjettet for 2007.

Med hilsen

Kristin Halvorsen