Historisk arkiv

Svar på Dokument nr. 8:76 (2005-2006)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Justere beløpsgrensene for arbeidsgiveravgiftsfritak, lønnet arbeid

Stortinget
Finanskomiteen
0026 OSLO


Deres ref


Vår ref


Dato

RS/Kgr

06/2246

4.05.2006

Vedr. Dokument nr. 8:76 (2005-2006) Forslag fra stortingsrepresentantene Gunnar Kvassheim, Gunn Berit Gjerde, Lars Sponheim og Andre N. Skjelstad om å justere beløpsgrensene for arbeidsgiveravgiftsfritak for lønnet arbeid for veldedige eller allmennyttig institusjon eller organisasjon i tråd med den generelle lønnsveksten

Jeg viser til brev 25. april 2006 vedlagt ovennevnte dokument til uttalelse. I forslaget bes Regjeringen om å justere beløpsgrensene for arbeidsgiveravgiftsfritak for lønnet arbeid for veldedige eller allmennyttige institusjoner eller organisasjoner i tråd med den generelle lønnsveksten.

Jeg er enig i at det frivillige arbeidet og innsatsen som legges ned i frivillige organisasjoner er av stor betydning for fellesskapet. Derfor vil også Regjeringen styrke samarbeidet med frivillige organisasjoner. Jeg er også enig i at det er viktig å begrense dokumentasjons- og innrapporteringsbyrden så mye som mulig for disse virksomhetene. Det er de senere år investert betydelige ressurser nettopp for at det skal være mulig for både arbeidsgivere og arbeidstakere å innrapportere opplysninger til skatteetaten elektronisk. Dette er en forenkling og arbeidsbesparelse som også kommer de frivillige organisasjonene til gode.

Det eksisterer i dag en lang rekke gunstige skatte- og avgiftsregler for frivillige organisasjoner som dels er innført av forenklingshensyn, dels for å støtte denne typen aktivitet. I tillegg til den nevnte fordelen som frivillige organisasjoner har gjennom de særskilte reglene for arbeidsgiveravgift, er de fritatt for plikten til å sende inn lønnsoppgave når samlet lønnsutbetaling til en person i løpet av inntektsåret ikke overstiger 2000 kroner. For ordinær næringsvirksomhet er tilsvarende grense 1000 kroner. Fra og med 2003 ble det også innført et særskilt fradrag i alminnelig inntekt for gaver til frivillige organisasjoner. For inntektsåret 2006 gis det fradrag for gaver til frivillige organisasjoner på inntil 12 000 kroner. Bare gjennom denne særskilte fradragsordningen støttes organisasjonarbeidet i Norge indirekte med anslagsvis 345 mill. kroner, jf. kapitlet om skatteutgifter i Nasjonalbudsjettet 2006. Veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner med avgiftspliktig omsetning over 140 000 kroner i året skal registrere seg i merverdiavgiftsmanntallet. I merverdiavgiftsloven er det gitt en rekke unntak for omsetning i disse organisasjonene, f.eks. omsetning av prospektkort, brosjyrer, kalendere mm., samt av varer til betydelig overpris. Det er også unntak for kiosk- og serveringsvirksomhet samt en del reklamevirksomhet og ulike typer av dugnadsarbeid og annonsering.

Eventuell ytterligere støtte til frivillige organisasjoner bør gis som offentlig tilskudd fremfor å utvide eksisterende, eller innføre nye, unntaksbestemmelser i skatte- og avgiftsreglene. Indirekte støtte gjennom skattesystemet vil generelt komplisere skattereglene, medføre ekstra utgifter til administrasjon og kan medføre skattemessige tilpasninger. En utvidelse av eksisterende særordninger for frivillige organisasjoner vil også være i strid med ett av målene med skattereformen om brede skattegrunnlag og likebehandling. Selv om enkeltendringer eller unntak isolert sett kan virke små, vil slike endringer over tid skape et komplisert skattesystem der de samlede virkningene av ulike særordninger er vanskelig å gjennomskue.

Særskilte unntaksregler i skattesystemet som skattefrie bunnbeløp, og som i hovedsak er innført av forenklingsmessige hensyn, bør ikke justeres årlig. Slike grenser bør kun justeres dersom hensynet til forenkling skulle tilsi det. I den grad skatteordningen også består av et visst støtteelement, noe som kan sies å gjelde for ordningen med fritak for arbeidsgiveravgift for frivillige organisasjoner, er det riktig at beløpsgrensene må oppjusteres årlig om det reelle nivået på støtten skal være uendret. Når Stortinget i sine ettårige budsjettvedtak i perioden 1997 til 2006 ikke har vedtatt å øke beløpsgrensene for arbeidsgiveravgiftsfritak for frivillige organisasjoner (Bondevik II-regjeringen fremmet heller ikke forslag om dette), har det samtidig vært vedtatt å trappe ned støtteelementet i ordningen. Forslaget som her fremmes om å øke beløpsgrensene for arbeidsgiveravgiftsfritak fra 300 000 kroner til 450 000 kroner, som tilsvarer lønnsjusterte 1997-regler, vil være en betydelig økning i den indirekte støtten til frivillige organisasjoner. Dette tilsier at støttenivået til frivillige organisasjoner gjennom særskilte skatte- og avgiftsregler allerede er tilstrekkelig.

Med hilsen

Kristin Halvorsen