Historisk arkiv

Svar på spm. 1006 fra stortingsrepresentant Jan Tore Sanner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Betaling av merverdiavgift ved streik i bankene

Stortinget
Ekspedisjonskontoret
Karls Johansgt. 22
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

06/3123 SL

19 .06.2006

Skriftlig spørsmål nr. 1006 fra Jan Tore Sanner vedrørende betaling av merverdiavgift ved streik i bankene

Jeg viser til brev av 12. juni 2006 fra Stortingets president vedrørende følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra Jan Tore Sanner.

”Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til Finansministeren:

Mandag 12. juni er det frist for å betale inn merverdiavgift for næringsdrivende. Avdelingsdirektør Jan Magnus hos Skattedirektoratet melder til NA24.no i dag at ”Bedriftene må betale på forfall uansett. Vi gir ikke anmesti selv om det er streik.” Det fremstår som en urimelig firkantet holdning. Hva vil Finansministeren gjør for å sikre at næringsdrivende ikke straffes med strafferenter og gebyrer hvis bankstreiken hindrer dem i å betale inn merverdiavgiften på mandag 12. juni”

Svar:

Jeg har fått opplyst fra Skattedirektoratet at den uttalelsen det refereres til i spørsmålet var preget av de rettslige vurderinger som var gjort i forbindelse med henvendelser fra enkelte avgiftspliktige om konsekvensene av en streik. Reglene i finansavtaleloven § 39 annet ledd bokstav a om at betalingen anses rettidig når betalerens bank har mottatt betalingsoppdraget innen fristen, gjelder bare forbrukerbetalinger. Senere samme dag sendte imidlertid Skattedirektoratet ut følgende pressemelding som også ble omtalt i NA24.no:

”Avgiftspliktige som aktivt forsøker å betale merverdiavgiften i tide på fristdagen vil ikke vil bli belastet med forsinkelsesrenter dersom bankstreiken hindrer at betalingen blir gjennomført. Det forutsetter at den avgiftpliktige aktivt forsøker å gjennomføre betalingen i tide, f. eks. ved å legge betalingen til forfall i nettbank, sender brevgiro osv.”

Jeg vise for øvrig til at den problemstilling som reises ikke ble aktuell da det ikke ble streik i bankene som følge av Regjeringens forslag om tvungen lønnsnemnd. Jeg ser derfor ikke grunn til å gjøre noe i saken.

Med hilsen
Kristin Halvorsen