Historisk arkiv

Svar på spm 22 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattepliktige personer fra andre EØS-land

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4770

Spørsmål nr. 22, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Vil en eventuell fjerning av det særskilte standardfradraget for skattepliktige personer fra andre EØS-land være i strid med inngåtte avtaler eller vanlig generell skattepraksis i EØS-landene?"

Svar:
Standardfradraget for utenlandsk arbeidstaker etter skatteloven § 6-70 er for skattytere som etablerer skatteplikt som bosatt i riket og for skattytere som har begrenset skatteplikt hit. Fradraget er ikke begrenset til å gjelde personer fra andre EØS-land, men gjelder uavhengig av hvilket land man kommer fra. Fradraget er på 10 prosent av samme beregningsgrunnlag som minstefradraget og inntil 40 000 kroner per år, og det gis i lønnsinntekt. Det kan kreves i stedet for fradrag for faktiske kostnader pådratt i forbindelse med arbeid i Norge.

Standardfradraget ble innført i 1979, hovedsakelig ut fra forenklingshensyn. Skattytere med rett til standardfradrag, med unntak av sjøfolk, har adgang til å velge mellom standardfradrag og fradrag for direkte kostnader knyttet til inntektsopptjeningen i Norge. Velger skattyteren standardfradrag, trer dette i stedet for øvrige fradrag, som for eksempel fradrag for arbeidsreiser, merkostnader ved opphold utenfor hjemmet, herunder losji og besøksreiser og fradrag etter EØS-pendlerreglene, og foreldrefradrag. Minstefradrag, fradrag for fagforeningskontingent, fradrag for tilskudd til pensjonsordning i arbeidsforholdet og særskilt fradrag for sjøfolk kommer imidlertid i tillegg til standardfradraget.

Etter departementets vurdering kan standardfradraget fjernes uten at dette vil være i strid med inngåtte avtaler eller vanlig generell skattepraksis i EØS-landene. Konsekvensene av slik fjerning vil imidlertid være at de aktuelle skattyterne isteden skal kreve fradrag for direkte kostnader knyttet til inntektsopptjeningen i Norge. Dette vil være en langt mer arbeidskrevende ordning for ligningsmyndighetene å administrere enn ordningen med standardfradrag, og er følgelig fra et ligningsadministrativt synspunkt ikke ønskelig.