Historisk arkiv

Svar på spm. 329 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon av 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. spørsmål om Finansmarkedsfondet

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4970

Spørsmål nr. 329, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 19. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Det opplyses om at Finansmarkedsfondets kapital utgjør 206 millioner kroner. Hva konkret har fondet utrettet for fremme fondets formål som er definert å være "bidra til økt kunnskap om, og forståelse for, finansielle markeders virkemåte, samt å fremme innsikt og øke bevissthet mht næringslivsetikk på finansmarkedsområdet"? Og hvilke grupper, organisasjoner eller enkeltmennesker har dratt nytte av fondets virksomhet?"

Svar:

Som det fremgår av omtalen av Finansmarkedsfondet i St.prp. nr. 1 (2006-2007), er det avkastningen av Finansmarkedsfondet – og ikke kapitalen på 206 mill kroner - som skal inntektsføres i statsbudsjettet og gi grunnlag for en tilsvarende utgiftsbevilgning til de formål fondet skal tilgodese.

I løpet av 2005 ble det fullført ni allmennopplysningsprosjekter og to forskningsprosjekter som har mottatt støtte fra fondet. Resultater fra disse prosjektene er nærmere omtalt på Finansmarkedsfondets hjemmesider ( www.finansmarkedsfondet.no)

Finansmarkedsfondet mottok i 2005 i alt 27 søknader i forbindelse med søknadsfristen 15. juni. Av disse var 11 søknader om allmenn­opplysnings­prosjekter og 16 søknader om forskningsprosjekter (inkl doktorgradsutdanning). De fleste allmennopplysningsprosjektene var relativt kortvarige (under ett år), mens flere av forskningsprosjektene var relativt langvarige (tre år eller mer). Styret i Finansmarkedsfondet valgte å gi støtte til syv allmennopplysningsprosjekter og ti forsknings­prosjekter. Seks av forskningsprosjektene representerer en videreføring av flerårige prosjekter som ble vedtatt igangsatt i forbindelse med søknadsbehandlingen våren 2004. Detaljerte opplysninger om prosjektene kan finnes på Finansmarkedsfondets hjemmesider, jf. ovenfor.

Ved tildelingen for 2005 la styret vekt på å følge tidligere praksis med en tilnærmet 50/50-fordeling av tilgjengelige midler mellom støtte til allmennopplysning og forskning. Styret er også opptatt av at det skal være en spredning i bruken av midler, samt at det er et mål å fremme virksomhet som ellers ikke ville funnet sted.

Søknaden til forskningsprosjekter er god. Når det gjelder allmennopplysningsprospekter har styret lagt til grunn at det kan være behov for økt profilering av fondet for å oppmuntre til flere og bedre slike prosjekter. Arbeid med dette er satt i gang.

Det er et vilkår for tildeling av midler fra fondet at resultater fra prosjektene publiseres slik at de kan komme allmennheten til gode. Rapporter fra prosjektene offentliggjøres blant annet på fondets hjemmeside. Styret arbeider også kontinuerlig med å evaluere prosjektene og vurdere hvorledes erfaringer fra gjennomførte prosjekter kan hensyntas ved fremtidige tildelinger.