Historisk arkiv

Svar på spm. 80 fra stortingsrepresentant Lars Sponheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Mva - snudd avregning ved import

Stortingets president
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/4976 SL

27.10.2006

Spørsmål nr. 80 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Lars Sponheim

Jeg viser til brev av 20. oktober 2006 fra Stortingets president, vedlagt brev av 19. oktober 2006 fra stortingsrepresentant Lars Sponheim med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

"I forbindelse med behandlingen av Inst. S. nr. 190 (2004-2005) bad et samlet Storting Regjeringen vurdere om et system med snudd avregning kan innebære forenkling av merverdiavgiftssystemet ved import for næringslivet og myndighetene, og legge dette frem for Stortinget på egnet måte i løpet av 2006. Når og i hvilken form kan Stortinget forvente Regjeringens vurdering?"

Svar:

På bakgrunn av Stortingets anmodningsvedtak satte Finansdepartementet i oktober 2005 ned en intern arbeidsgruppe for å vurdere konsekvensene av en omlegging til snudd avregning ved innførsel av varer. Fristen for gruppen var opprinnelig mai 2006, men arbeidet har vist seg å være mer omfattende enn forventet. Jeg vil først understreke at spørsmålet om snudd avregning innebærer en forenkling av merverdiavgiftssystemet ved innførsel vil avhenge av hvordan ordningen utformes, og de landene i EU som i dag har et slikt system har utformet det på ulike måter.

Som det framgår av omtalen i St.prp. nr. 1 (2006-2007) Skatte-, avgifts- og tollvedtak avsnitt 3.2.4 er arbeidsgruppen nå imidlertid i ferd med å sluttføre rapporten, og Finansdepartementet tar sikte på å sende rapporten på høring i løpet av 2006. På bakgrunn av anbefalingene i rapporten og høringsinstansenes uttalelser vil departementet legge saken fram for Stortinget. Et siktemål er at saken omtales i forbindelse med Revidert Nasjonalbudsjett 2007.

Med hilsen
Kristin Halvorsen