Historisk arkiv

Svar på spm. 828 fra Jørund Rytman

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Enhetsregisteret

Stortingets administrasjon
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/2375 SL

10.05.2006

Skriftlig spørsmål nr. 828 fra Jørund Rytman vedrørende Enhetsregisteret

Jeg viser til brev av 2. mai 2006 fra Stortingets president vedrørende følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra Jørund Rytman.

”Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til Finansministeren:

Ektefeller som driver felles bedrift anses skattemessig for å drive enkeltpersonforetak. Til tross for dette kan det i Enhetsregisteret kun registreres organisasjonsnummer på en av ektefellene. Foruten det rent betenkelige sett ut i fra et likestillingsperspektiv, innebærer denne manglende tilretteleggingen for ektefeller at man mister automatisk rollefunksjonalitet i Altinn. Kan Finansministeren si hva som er status i denne saken?

Begrunnelse:

Det er tidligere tatt opp med Skattedirektoratet hvorvidt direktoratet sammen med Enhetsregisteret kan finne en løsning på hvordan man kan få til en registrering av foretaket på begge ektefellene.”

Svar:

Ved registrering i Enhetsregisteret legges alminnelige selskapsrettslige regler til grunn, og den skattemessige praksis har i utgangspunktet ingen betydning for registreringen. Registrering av en virksomhet som et enkeltpersonforetak innebærer at en fysisk person står ansvarlig for næringsvirksomheten. Dersom begge ektefellene ønsker å være registrert som eiere, må de velge en annen organisasjonsform, for eksempel ansvarlig selskap.

Før Enhetsregisteret ble etablert, godtok skatteetaten registrering av to innehavere av enkeltpersonforetak i merverdiavgiftsmanntallet. Denne praksisen er imidlertid avviklet, fordi slik registrering ble vurdert å være i strid med selskapsloven.

Når det gjelder forholdet til Altinn, vil jeg bemerke at personer som står oppført med roller i Enhetsregisteret, kan delegere rettigheter for utfylling og innsending av skjema til andre personer, dersom det er ønskelig.

Med hilsen
Kristin Halvorsen