Historisk arkiv

Svar på spm. om Ot.prp. nr. 52 (2005-2006) fra stortingsrepresentant Hans Olav Syversen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finnes det andre land der kjønns- og aldersnøytralitet i pensjonsordningene i privat sektor er pålagt gjennom lovgivning?

Stortinget
v/Kristelig Folkepartis stortingsgruppe
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/2368

04.05.2006

Svar på spørsmål knyttet til Ot.prp. nr. 52
(2005-2006) endringer i forsikringsloven

Jeg viser til brev 28. april 2006 fra stortingsrepresentant Hans Olav Syversen med følgende spørsmål:

”Kjenner finansministeren til land der kjønns- og aldersnøytralitet i pensjonsordningene i privat sektor er pålagt gjennom lovgivning? ”

Svar:
1. Lovforslaget
Det foreslås i proposisjonen å følge Banklovkommisjonens forslag om å åpne for en generell adgang til premieutjevning mellom arbeidsgivere som har ytelsesbaserte foretakspensjonsordninger. Det er etter lovforslaget opp til det enkelte livsforsikringsselskap om de vil tilby pensjonsinnretninger med fellesordninger for premieberegning. Videre er det opp til det enkelte foretak om de ønsker å ha sin pensjonsordning i en fellesordning eller ikke. Forslaget til nye lovregler virker verken begrensende for tilbudssiden eller for etterspørselssiden i markedet for private tjenestepensjoner. Forslaget innebærer med andre ord kun en utvidelse av mulighetsområdet i forhold til dagens regelverk, og innebærer altså ingen plikt. Dette er i tråd med den lovgivning som Stortinget har vedtatt for kommunal sektor. I kommunal sektor er det tariffavtalen – og ikke lovreglene – som stiller krav til kjønns- og aldernøytralitet.

2. Regulering i andre land
EU-kommisjonen fremmet 5. november 2003 et direktivforslag om likebehandling av menn og kvinner innenfor arbeidslivets område, og et revidert direktivutkast ble vedtatt av Rådet 13. desember 2004. Direktivet inneholder en egen bestemmelse om premier/ytelser i forsikring. I direktivets fortale fremgår det imidlertid at direktivet kun får anvendelse for forsikring og pensjoner som er private, frivillige og atskilt fra arbeidsforhold. Direktivet gjelder således ikke for private tjenestepensjonsordninger.

I vedlegg 4 i NOU 2001: 27 redegjør Kvidalutvalget kort for forholdene i andre land når det gjelder lovgivning om kjønnsnøytralitet. Det er blant annet redegjort for lovgivningen i Danmark der det er innført en plikt for foretak i Danmark til å etterspørre kollektive tjenestepensjonsprodukter som tilfredsstiller et lovmessig krav om likebehandling av menn og kvinner. Lovkravet om likebehandling av menn og kvinner retter seg mot den enkelte pensjonsordning. Dette innebærer at det ikke skjer noen utjevning av premie eller pensjonskapital mellom pensjonsordningene. Lovkravet gjør seg gjeldende ved at det skal anvendes et felles beregningsgrunnlag for alle medlemmene av pensjonsordningen ved konvertering av pensjonskapitalen til pensjonsytelser.

Når det gjelder aldersnøytralitet skriver Banklovkommisjonen i NOU 2003: 23 at de ikke har funnet at andre land i sin forsikringslovgivning har åpnet for, eller innført krav om, utjevning av pensjonskostnadene mellom yngre og eldre arbeidstakere som er medlem av en tjenestepensjonsordning.

Med hilsen

Kristin Halvorsen