Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr. 616 fra stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Spørsmål om utbetaling av oppspart beløp i livrenteforsikring

Det vises brev av 19. februar 2007 med følgende spørsmål:

"Etter at livrenteforsikring nå er gjenstand for beskatning vurderer mange å få sine oppsparte beløp utbetalt. Enkelte forsikringsselskap utbetaler bare innbetalte beløp, men ikke totalt oppsparte midler inkludert avkastningen. Man risikerer derfor å betale formuesskatt av verdier man ikke har. Hvordan vurderer finansministeren denne ulike praksis, og synes finansministeren det er riktig at formue i form av livrente som skatteyteren ikke får tilgang til beskattes?

Begrunnelse:
Kollektive livrenter har vært en trygghet for mange som har ønsket en sikker inntekt i fremtiden. Fra 2007 har regjeringen avviklet formuesskattefritaket for kollektive livrenter i den tro at dette ville ha fordelsvirkninger og at det bare var såkalt rike som hadde slike ordninger.

Betingelsene for livrente er stort sett de samme i alle selskaper: Ingen utbetaling av ikke utbetalt avkastning ved død. Når formuesskatt ble innført fra 1. januar 2007 forandret imidlertid rammevilkårene seg for bruk av livrente, men kundene kan fortsette som idag eller si opp avtalen. Her begynner også ulik praksis. Noen selskap utbetaler alt som dermed beskattes, noen betaler ut innskudd, men ikke avkastningen.

Det ville ikke blitt noe problem om ingen døde, eller utestående avkastning ble utbetalt ved død, alternativt dersom det ikke var formuesskatt på avkastning."

Svar:
Reglene for skattemessig behandling av individuelle livrentekontrakter ble endret med virkning fra 1. januar 2007. Dette har ført til at mange ønsker å avbryte slike kontrakter. Det er i den forbindelse reist spørsmål ved hvordan slike kontrakter skal kunne bringes til opphør. Finansdepartementet har derfor utarbeidet forslag til forskrift om avbrudd og opphør av individuelle livrentekontrakter. Forskriftsutkastet som følger vedlagt, ble sendt på høring 21. februar 2007 med 2 ukers høringsfrist. I utkastet foreslås bl.a. at forsikringsselskapet skal gi forsikringstaker skriftlig melding om adgangen til å bringe kontrakten til opphør, og at kontrakten skal opphøre to måneder etter at selskapet har mottatt melding om opphør. Det er videre foreslått nærmere bestemmelser om oppgjør mellom partene.

Med hilsen


Kristin Halvorsen


Vedlegg