Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr. 482 fra stortingsrepresentant Tord Lien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. forhåndsinnbetalte pant på registrerte og ikke vrakede kjøretøy

Stortingets presidentskap
Ekspedisjonskontoret
0026 OSLO

Deres ref Vår ref Dato
200700188 07/514 FM MH/HLS 01.02.2007


Svar på spørsmål nr. 482 fra stortingsrepresentant Tord Lien

Jeg viser til brev fra Stortingets president av 23. januar 2007 vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Tord Lien:

"Hvordan har regjeringen tenkt å la den forhåndsinnbetalte panten på registrerte og ikke vrakede kjøretøy tilfalle den nye vrakpantordningen og dermed redusere miljøskadene og øke gjennvinningsgraden ved vraking?"

Svar:
Systemet med vrakpant er godt innarbeidet i Norge, og har bidratt til at vi har oppnådd en høy returandel for bilvrak. Det statlige vrakpantsystemet var basert på at de løpende inntektene fra panteordningen ved kjøp av biler dekker tilsvarende løpende utgifter ved innlevering av bilvrak. Ordningen ble etablert på slutten av 1970-tallet. Ved innføringen ble det utbetalt pant for biler som ble førstegangsregistrert før bilvraksystemet ble etablert, og som det aldri hadde blitt betalt vrakpantavgift for.

Vrakpantsystemet har i grove trekk gått i balanse siden det ble etablert. Inntektene i systemet har vært vrakpantavgiften og salg av metallverdien av vrakene. Dette salget har skjedd i regi av SFT etter anbud. Utgiftene har vært utbetaling av vrakpant, pressing, og transport av vrakene til fragmentering, noe som også er gjennomført etter anbud. I tillegg har det vært utbetalt et tilskudd til biloppsamlere for å gjennomføre miljøsanering av vrakene.

Ansvaret for innsamling og miljøsanering av bilvrak er overført til private. Inntil videre opprettholdes imidlertid selve panteordningen i regi av staten. Vrakpantavgiften kreves inn som en del av engangsavgiften ved førstegangsregistrering av kjøretøy i det sentrale motorvognregisteret. Vrakpantavgiften er på 1300 kroner, og ble siste gang økt i 2000. Det er altså ikke riktig at denne i år har økt til 1500 kroner. Vrakpanten er for tiden på 1500 kroner.

Når den statlige panten blir avskaffet, legges det opp til at den erstattes av en tilsvarende bransjeorganisert pant for å sikre at den høye returandelen opprettholdes.

Med hilsen
Kristin Halvorsen