Historisk arkiv

Svar på spm. nr. 3 fra stortingsrepresentant Hans Olav Syversen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Spm. fra KrF's stortingsgruppe vedr. St. meld. nr. 20 - Forvaltningen av Statens pensjonsfond 2008

Rapportering av forvaltningsresultater

Spørsmål:
I rapporteringen av forvaltningsresultater i den aktive forvaltningen for 2008 (målt i prosent), fremkommer litt ulike tall i hhv Norges Banks årsrapport og i St.meld.nr. 20 (2009-09). Norges Bank rapporterer for eksempel -3,4 % som samlet resultat i den aktive forvaltningen (årsrapporten side 24), mens Finansdepartementet oppgir både -4,1 % (stortingsmeldingen side 27) og -4,2 % (stortingsmeldingen side 154). Forskjellene ser ut til å skyldes hvorvidt differanseporteføljens prosentvise resultat måles i fondets internasjonale valutakurv eller i kroner, dernest hvorvidt avkastningsseriene er vektet sammen med et aritmetisk eller geometrisk snitt. Er det noen god grunn for at Norges Bank og Finansdepartementet synes å legge ulike målemetoder til grunn for hvordan de velger å presentere resultatene av den aktive forvaltningen?


Finansdepartementets svar:
I tabell 1.2 i stortingsmeldingen oppgis differanseavkastningen for 2008 til minus 4,1 pst. Dette er geometrisk avkastning målt i norske kroner. På side 30 i meldingen gis følgende forklaring på forskjellen i differanseavkastningen som oppgitt i tabell 1.2 i kapittel 1 i meldingen og Norges Banks rapportering:
”I 2008 var avkastningen av Statens pensjonsfond – Utland 4,1 prosentpoeng lavere enn referanseporteføljens avkastning, målt i kroner. Dette tilsvarer 88 mrd. kroner. Målt i fondets valutakurv var differanseavkastningen -3,4 prosentpoeng. Avkastningen målt i fondets valutakurv gir det beste uttrykket for endringen i fondets internasjonale kjøpekraft. Forskjellen mellom differanseavkastningen målt i kroner og valuta har tidligere vært relativt liten. Finansdepartementet har tidligere oppgitt differanseavkastningen målt i kroner, og gjør det også i denne meldingen for å sikre sammenliknbarhet med tidligere år.” Det framgår også av meldingen (samme sted) at departementet vil foreta en vurdering av om en bør endre måleprinsipp i senere stortingsmeldinger.
I tabell 5.3 i kapittel 5 i stortingsmeldingen (side 154) oppgis differanseavkastningen for 2008 til minus 4,2 pst. Dette er gjennomsnittlig årlig aritmetisk avkastning målt i norske kroner. Årsaken til at det opereres med aritmetiske gjennomsnitt i kapittel 5 er oppgitt på side 145 i meldingen. Der framgår det at av hensyn til de statistiske analysene i resultatomtalen er gjennomsnittlig avkastning beregnet som et aritmetisk gjennomsnitt, basert på månedlige avkastningstall. I meldingens kapittel 1 er avkastningen beregnet geometrisk, som er i tråd med rapporterte avkastningstall i årsrapportene til Norges Bank og Folketrygdfondet.