Historisk arkiv

Svar på spm vedr. Ot.prp. nr. 58 fra Venstres stortingsgruppe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statens pensjonsfond - Utland

Om lov om endringer i lov om Norges Bank og pengevesenet mv. (ny regnskaps- og revisjonsordning mv.)

Jeg viser til brev 20. mai 2009 hvor følgende spørsmål blir reist:

I forbindelse med Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 58 ber jeg om lovteknisk bistand til å utforme lovendring i tråd med mitt representantforslag nr. 69, Dokument nr 8:69 (2008-2009) som følger:

”Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov 24. mai 1985 nr. 28 om Norges Bank og pengevesenet mv., slik at Riksrevisjonen får det løpende revisjonsansvaret for Norges Bank.”

Det presiseres fra vår side at lovendringsforslaget kan utarbeides slik at Riksrevisjonen får et revisjonsansvar/oppdrag som kommer i tillegg til de endringer som Regjeringen har foreslått i Ot.prp. nr. 58.”

Svar:

Med utgangspunkt i lovforslaget fremmet i Ot.prp. nr. 58 (2008-2009) vil en ordning der Riksrevisjonen forestår revisjonen av Norges Bank kreve følgende endringer:

Forslag til ny § 5 fjerde ledd nytt første punktum utgår. Nåværende § 5 tredje ledd tredje til åttende punktum blir nytt fjerde ledd første til sjette punktum. 

Ny § 30 a må lyde:
§ 30 a Revisjon
         Bankens regnskap revideres av Riksrevisjonen.                                                
Banken skal ha en internrevisjon som rapporterer til hovedstyret. Internrevisjonen skal vurdere bankens internkontroll, rutiner og andre forhold av betydning for bankens virksomhet. Kongen kan gi forskrift om bankens internkontroll.

For ordens skyld kan jeg gjøre oppmerksom på at Fremskrittspartiets stortingsgruppe har stilt et sammenfallende spørsmål i brev 14. mai 2009.

Med hilsen

Kristin Halvorsen