Historisk arkiv

Svar spm nr. 615 fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Reduksjon i arbeidsgiveravgiften

Jeg viser til brev 30. januar 2009 fra Stortingets president med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra Christian Tybring-Gjedde:

”Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til finansministeren:

Mange aktører har argumentert for en reduksjon i arbeidsgiveravgiften som et tiltak for å begrense konsekvensene av den pågående finanskrisen. Provenyet knyttet til 1 % nedgang i nevnte avgift er beregnet å være ca. 8 mrd. kroner. Hva vil være det prosentvise provenyet dersom man velger å kun redusere arbeidsgiveravgiften for private virksomheter, og finnes det eventuelle formelle hindringer for å innføre en lavere arbeidsgiveravgift for private konkurranseutsatte virksomheter?”

Svar:

En reduksjon i arbeidsgiveravgiften på 1 prosentpoeng gir et provenytap på anslagsvis 9,7 mrd. kroner påløpt og 8,1 mrd. kroner bokført i 2009. Dersom man kun reduserer arbeidsgiveravgiften for privat sektor, vil provenytapet bli om lag 7 mrd. kroner påløpt og 5,8 mrd. kroner bokført. Et slikt skille vil imidlertid innebære avgrensningsproblemer.

En innføring av lavere arbeidsgiveravgift kun for konkurranseutsatte virksomheter vil være i strid med EØS-reglene for statsstøtte.

Med hilsen
Kristin Halvorsen