Historisk arkiv

Representantforslag nr. 8:19 (2010-2011) fra Fremskrittspartiets fraksjon - revisjonsplikt for stiftelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Hvordan vurderer finansministeren å lempe på kravet om revisjonsplikt for stiftelser? Hvilke grenser for revisjonsplikt for stiftelser opererer man med i andre land det er naturlig å sammenligne med?

Jeg viser til spørsmål fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe ved  stortingsrepresentant Jørund H. Rytman 13. januar 2010 vedrørende revisjonsplikt for små stiftelser. Fremskrittspartiets stortingsgruppe ønsker å få besvart følgende spørsmål:

"Hvordan vurderer finansministeren å lempe på kravet om revisjonsplikt for stiftelser? Hvilke grenser for revisjonsplikt for stiftelser opererer man med i andre land det er naturlig å sammenligne med?"

1.
Spørsmålet om unntak fra revisjonsplikt for små stiftelser ble vurdert av departementet i forbindelse med oppfølgingen av revisjonspliktutvalgets utredning, NOU 2008: 12. I Prop. 51 L (2010-2011) Endringer i revisorloven og enkelte andre lover (unntak fra revisjonsplikt for små aksjeselskaper) har regjeringen, i tråd med utvalgets vurdering og tilrådning, foreslått å videreføre gjeldende revisjonsplikt for stiftelser. Jeg viser for øvrig til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 638 fra stortingsrepresentant Jørund H. Rytman vedrørende samme sak.

2.
Når det gjelder revisjonsplikt for stiftelser i andre land, viser jeg til omtalen av revisjonsplikten i andre nordiske land i kapittel 5 i Prop. 51 L (2010-2011) Endringer i revisorloven og enkelte andre lover (unntak fra revisjonsplikt for små aksjeselskaper). Her framgår det i punkt 5.2 om revisjonsplikten i Danmark bl.a.:

"Enkelte foretakstyper er [i Danmark] avskåret fra å fravelge revisor. Dette gjelder:
– Næringsdrivende fond (tilsvarer norske næringsdrivende stiftelser) […]"

Videre i punkt 5.4 om revisjonsplikten i Finland skriver departementet at:

"Det skal alltid velges revisor i stiftelser og i selskaper som i hovedsak eier eller håndterer verdipapirer og som har betydelig innflytelse over driftsmessige eller finansielle forhold i et annet regnskapspliktig selskap."

I den svenske proposisjonen med forslag om unntak fra revisjonsplikt for små aksjeselskap, Prop. 2009/10:204, framgår det at det er revisjonsplikt for stiftelser også i Sverige, men at det i mindre stiftelser ikke stilles krav om at revisor skal være "kvalifisert":

"Stiftelser är skyldiga att ha minst en revisor. En stiftelse som enligt bokföringslagen är skyldig att upprätta årsredovisning är också skyldig att ha minst en kvalificerad revisor (se 4 kap. 4 § stiftelselagen).

Regeringen har nyligen redovisat sin bedömning att den nuvarande kopplingen mellan skyldigheten att upprätta årsredovisning och skyldigheten att ha minst en kvalificerad revisor bör bestå (se prop. 2008/09:84 s. 49 f.). Härvid anfördes bl.a. att en stiftelse saknar ägare eller medlemmar som kan vaka över och skydda stiftelsens ändamål. Det finns inte skäl att nu göra någon annan bedömning.

Inte heller när det gäller kravet på att varje stiftelse ska ha minst en revisor finns det enligt regeringens mening anledning att föreslå någon förändring. Revisorn i en stiftelse har inte endast till uppgift att granska räkenskaperna, utan ska också göra en bedömning av om stiftelsen verkar för det ändamål som har angetts i stiftelseförordnandet. Eftersom det i fråga om mindre stiftelser – från och med den 1 januari 2010 stiftelser med tillgångar upp till en och en halv miljon kronor – inte ställs upp något krav på att revisorn ska vara kvalificerad, torde kostnaden för revisionen för dessa stiftelser ofta vara liten (se SFS 2009:249).

Om stiftelsen uppfyller gränsvärdet 50/25/50, ska minst en revisor vara auktoriserad revisor eller godkänd revisor som avlagt revisorsexamen. I enlighet med
 
vad som anförs ovan bör gränsvärdet justeras uppåt så att det överensstämmer med vad som gäller för att ett aktiebolag ska ha minst en auktoriserad revisor eller godkänd revisor som har avlagt revisorsexamen (jfr även prop. 2005/06:116
s. 115 f.)."


Med hilsen


Sigbjørn Johnsen