Historisk arkiv

Representantforslag nr. 8:19 (2010-2011) fra Fremskrittspartiets fraksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om endring av revisjonsplikt og tidsbegrenset krav til oppbevaring av regnskapsdokumenter.

Jeg viser til brev fra Fremskrittspartiets Stortingsgruppe ved stortingsrepresentant Jørund H. Rytman 11. januar 2011 knyttet til representantforslag 8:19 (2010-2011) fra Fremskrittspartiets fraksjon i Stortingets finanskomité om endring av revisjonsplikt for små og mellomstore bedrifter, samt endring av tidsbegrenset krav til oppbevaring av regnskapsdokumenter. Representantforslaget ble oversendt fra finanskomiteen til uttalelse ved brev 15. november 2010. Jeg viser også til min uttalelse til forslaget i brev 23. november 2010 til Finanskomiteen.

I brevet 11. januar 2011 står det følgende:

”Fremskrittspartiets Stortingsgruppe ønsker å få besvart følgende spørsmål så snart det lar seg gjøre:

  1. Ber om en oppstilling over hvilke lovbestemmelser som må endres i lover som har relevans for bokføringsloven og bør samsvare dersom man reduserer oppbevaringsplikten for primærdokumentasjon i regnskapsmateriale fra 10 til 5 år.

    Ber også om lovteknisk bistand for disse endringene.
  2. Ber om en oversikt over oppbevaringsplikten for regnskapsmateriale i andre land i Europa, samt noen utvalgte på verdensbasis (Ny-Zealand og Australia skal inngå). Dersom Finansdepartementet har kunnskap om erfaringene fra land med kortere oppbevaringstid ønskes dette opplyst. Vi vil anta at land som har kortet ned oppbevaringstiden også har gjort evalueringer der eventuell svekket evne til å bekjempe økonomisk kriminalitet er belyst.

    Dersom noen land har kortere oppbevaringstid for regnskapsmateriale enn f.eks. skattemyndighetenes adgang til å gå tilbake i antall år – altså tilsynelatende inkonsekvens i lovverket som kan antas å skape problemer, men ikke nødvendigvis gjør det – er dette også av interesse.”

Som opplyst i min uttalelse til forslaget 23. november 2010 er blant annet spørsmålet om mulig redusert oppbevaringstid for primærdokumentasjon etter bokføringsloven, som ledd i en generell gjennomgang av bokføringsregelverket, for tiden til behandling i departementet.

Departementets lovarbeid baserer seg på høringen av to utredninger fra henholdsvis Skattedirektoratet og Økokrim om gjeldende krav til oppbevaring av primærdokumentasjon etter regnskapsloven. Både Skattedirektoratet og Økokrim går som kjent inn for å opprettholde dagens krav om 10 års oppbevaring. Høringsinstansene er imidlertid generelt delt i sitt syn på dette forslaget. Skattedirektoratets og Økokrims utredninger, samt høringsinstansenes uttalelser kan finnes på departementets hjemmeside under ”dokumenter”, ”høringer”, ”saker under behandling”.

På den ene side står særlig høringsinstansene som representerer kontrollmyndigheter og andre offentlige myndigheter. Disse slutter seg i stor grad til Skattedirektoratets og Økokrims vurderinger og konklusjon om å opprettholde dagens generelle krav om 10 års oppbevaring.

På den andre siden står særlig høringsinstansene som representerer de bokføringspliktige. Disse argumenterer med at den praktiske nytteverdien, og da særlig de fem siste årene, av en 10-års oppbevaringstid, er betydelig mindre enn det Skattedirektoratet og Økokrim viser til i sine vurderinger. Videre argumenteres det med at oppbevaring av regnskapsmateriale påfører de bokføringspliktige betydelige omkostninger. Fysisk lagerhold og administrasjon av dette har tradisjonelt vært tidkrevende. De bokføringspliktige oppbevarer i dag i stor grad regnskapsmateriale elektronisk. Kostnadene forbundet med ajourhold av datasystemer som ikke lenger er i daglig bruk vil fremover erstatte, og i mange tilfeller overstige, tidligere kostnader ved tradisjonell oppbevaring av fysisk materiale. Kostnadene forbundet med oppbevaring tilsier, etter disse høringsinstansenes oppfatning, at oppbevaringstiden bør reduseres. Departementet har ikke annen kunnskap, erfaring eller kjennskap til vurderinger i andre land vedrørende oppbevaringstiden for regnskapsmateriale enn det som fremkommer i utredningen fra Skattedirektoratet. For en oversikt over oppbevaringstiden i andre europeiske land, samt muligheten for endring av ligningen i disse landene, viser jeg til kapittel 6 i Skattedirektoratets utredning.

Et eventuelt lovforslag om redusert oppbevaringstid for primærdokumentasjon vil naturligvis inneholde en oversikt over lovbestemmelser som må endres som følge av forslaget. En oversikt over særlovgivning som vil kunne bli berørt av et forslag om redusert oppbevaringstid, er gitt i Skattedirektoratets utredning kapittel 5.
 
Det vil medføre et betydelig arbeid å foreta en full lovgjennomgang (spørsmål 1) og å innhente opplysninger i det omfang (spørsmål 2) som Fremskrittspartiets stortingsgruppe etterlyser. Dette utredningsarbeidet vil eventuelt måtte finne sted som ledd i prosessen med å utarbeide en proposisjon til Stortinget om forslag til endringer i bokføringsregelverket. Regjeringen tar sikte på å legge fram sitt forslag om bokføringsregelverket våren 2011.

Med hilsen


Sigbjørn Johnsen