Historisk arkiv

Svar på spm. 1 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon vedr. nysaldering av statsbudsjettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Oljeinvesteringer og strukturelt, oljekorrigert underskudd

Spørsmål:
Hvordan vil en økning i oljeinvesteringer på norsk sokkel påvirke det strukturelle, oljekorrigerte overskuddet ved en investeringsendring på hhv +/- 20 mrd. kroner, +/- 40 mrd. kroner og +/- 50 mrd. kroner? Gjennom spørsmålet ønsker vi belyst hvordan endringer i investeringer påvirker hvor mye oljepenger det er forsvarlig å bruke.

Finansdepartementets svar:
De samlede rammene for bruk av oljepenger i statsbudsjettet bestemmes av handlingsregelen. Handlingsregelen er en regel for jevn og gradvis innfasing av petroleumsinntekter i norsk økonomi, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av Statens pensjonsfond utland, anslått til 4 pst. av fondskapitalen. Bruken av oljeinntekter måles ved den strukturelle, oljekorrigerte budsjettbalansen.

Endringer i oljeinvesteringene på norsk sokkel vil i seg selv ikke påvirke det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet. Gjennom statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE) vil økte oljeinvesteringer på kort sikt kunne redusere statens netto inntekter fra petroleumsvirksomheten og dermed også avsetningene i Statens pensjonsfond utland. Over tid bør imidlertid økte investeringer gi økte inntekter fra petroleumsvirksomheten og dermed større avsetninger i Statens pensjonsfond utland.

Økte investeringer på norsk sokkel vil på kort sikt bidra til økt etterspørsel og aktivitet i norsk økonomi. Anslag for investeringer i oljevirksomheten blir innarbeidet i de makroøkonomiske framskrivningene for norsk økonomi som ligger til grunn for utarbeidingen av nasjonalbudsjettene. Det vises til nærmere omtale i kapittel 2 i Nasjonalbudsjettet 2012.