Historisk arkiv

Svar på spm. 1866 fra stortingsrepresentant Per Roar Bredvold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Avgiftsfri diesel

Finansministeren har fått følgende spørsmål fra Stortingsrepresentant Per Roar Bredvold til besvarelse:

Mange næringsdrivende, heriblant skogsentreprenører, irriterer seg over
"avgiftsfri diesel" når det viser seg at prisen til kunden inneholder flere ulike avgifter og kommer nesten likt ut i pris i forhold til avgiftsbelagt diesel. Hva vil statsråden gjøre for å bedre de økonomiske rammevilkårene for næringsaktører i jordbruks- og skogsnæringen som er belastet med høye drivstoffkostnader?

Begrunnelse:
For jordbruks- og skogsnæringen utgjør drivstoffutgifter en stor økonomisk belastning  for virksomheten. Disse næringene er blant de som er tilgodesett med rett til å fylle avgiftsfri diesel da landbruks- og anleggsmaskiner i skogbruket ikke blir å regne med i ordinær veitrafikk.

Økte kostnader for disse næringene er med på å forverre konkurransesituasjonen til norsk landbruks- og skogsnæring i forhold til aktører i utlandet.”

Finansministerens svar:
Finansdepartementet er enig i at begrepet ”avgiftsfri diesel” som bransjen benytter, kan virke misvisende. Mineralolje ilegges ulike avgifter. Veibruksavgiften på drivstoff omfatter olje til fremdrift av motorvogn. Avgiftssatser er i 2011 3,62 kroner per liter svovelfri mineralolje (dvs. diesel). For traktorer, anleggskjøretøy, motorredskaper og mineralolje til annet bruk en framdrift av motorvogn kan det imidlertid benyttes merket olje som ikke ilegges veibruksavgift. Slikt drivstoff som bl.a. benyttes i jordbruks- og skogsnæringen, er ilagt grunnavgift på mineralolje. I 2011 utgjør grunnavgiften på mineralolje 0,983 kroner per liter. Det er dermed en avgiftsforskjell på drøyt 2,5 kroner per liter mellom den dieselen som benyttes i personbiler, og den merkede dieselen som kan benyttes av jordbruks- og skogsnæringen.

Både den merkede dieselen og den ordinære dieselen vil være ilagt CO2-avgift som i 2011 utgjør 0,59 kroner per liter. CO2-avgiften skal bidra til kostnadseffektive reduksjoner av CO2-utslipp.

Drivstoffprisene bestemmes av de som omsetter drivstoff og vil være avhengig av flere forhold enn avgifter. Råvarepriser, logistikk- og distribusjonskostnader, konkurranseforhold lokalt og bransjens marginer er eksempler på andre elementer som påvirker utsalgsprisen, og som ikke kan styres av myndighetene.

Rammene for inntektsmulighetene i jordbruket fastsettes i jordbruksforhandlingene. Jordbrukets utgifter knyttet til bruk av energi vil fremgå av jordbrukets totalregnskap som benyttes som grunnlag i disse årlige forhandlingene.

 
Med hilsen
Sigbjørn Johnsen