Historisk arkiv

Svar på spm 4 ang Meld.St.15 (2010-2011) Forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Samlet meravkastning i den eksterne forvaltningen i SPU i perioden 1998-2010

Spørsmål:
Hvorfor har ikke finansministeren i meldingen opplyst om at samlet meravkastning i den eksterne forvaltningen i SPU i perioden 1998-2010 er negativ? Mener finansministeren at dette er en irrelevant opplysning når Stortinget skal vurdere den eksterne forvaltningen i fondet?

Svar:
Det vises til at det er gjort rede for verdiskapingen i den eksterne forvaltningen i SPU i Meld. St. 15 (2010-2011). Det framgår av denne redegjørelsen at departementet ved vurderingen av resultatene i forvaltningen av SPU legger vekt på utviklingen i fondets samlede avkastning og kostnader. Det er også gjort rede for bankens erfaringer med å engasjere eksterne forvaltningsselskaper.

Den eksterne renteforvaltningen i SPU er blitt trappet vesentlig ned og omstrukturert de seneste årene, jf. omtalen i Norges Banks årsrapporter om SPU for 2009 og 2010, og rapporten for første kvartal 2011. Endringene innebærer at fondets eksterne renteforvaltning nå i all hovedsak er avsluttet. De gode resultatene som er oppnådd de to siste årene i renteforvaltningen i Norges Bank reflekterer blant annet positive bidrag fra verdipapirer som opprinnelig inngikk i eksternt forvaltede porteføljer, men som under finanskrisen ble overført til intern forvaltning i Norges Bank. Dersom de eksterne porteføljene ikke hadde blitt avsluttet og overført til den interne forvaltningen, ville de gode resultatene i disse porteføljene vært regnet med som en del av verdiskapingen i den eksterne renteforvaltningen. Departementet mener derfor at en oppdeling av forvaltningsresultatene på intern og ekstern forvaltning gir et lite hensiktsmessig grunnlag for å vurdere verdiskapingen, særlig for renteporteføljen.