Historisk arkiv

Svar på spm. 465 fra Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Dynamisk skattepolitikk

Jeg viser til brev av 13. desember 2011 fra Stortingets president vedlagt spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 465 fra stortingsrepresentanten Ketil Solvik-Olsen til finansministeren.

Spørsmål:
Det vises til svar på Dokument nr. 15:369 (2011-2012). Jeg ba statsråden legge frem en liste over hvilke land som i følge statsministeren har ført en skattepolitikk med mål om at lavere skatter ville gi økte offentlige inntekter. Finansministeren gir kun USA som eksempel, men statsministeren nevnte at mange land i Europa også har ført en slik politikk. Kan finansministeren gi en lenger liste med eksempler, eller tok statsministeren munnen for full i sin iver etter å diskreditere politiske motstandere?

Begrunnelse:
I sitt innlegg i Stortingets budsjettdebatt 24.11.11 sa statsministeren blant annet: ”Gjeldskrisen i Europa og USA har nok en gang illustrert at de som tror at det går an å øke statens inntekter ved å sette ned skattene, tar feil. I flere land har de håpet at lavere skatter ville gi vekst. Men det de har fått, er gjeld. Jeg vet ikke hvor mange eksempler noen trenger."

Svar:
De klassiske eksemplene på ”dynamisk skattepolitikk” eller ”tilbudssidepolitikk” er USA under Ronald Reagan og Storbritannia under Margareth Thatcher. Statsministeren nevnte i finansdebatten 24. november 2011 USA under George Bush jr. og Italia under Silvio Berlusconi som eksempler på land som har ført en dynamisk skattepolitikk.

I Europa har Irland i de seneste årene vært det fremste eksempelet på et land som har ført en dynamisk skattepolitikk. Irland gjennomførte fra midten av 1980-tallet og fram til tidlig på 2000-tallet betydelige kutt i både personskatten og i selskapsskatten. Mellom 1994 og 2007 var den økonomiske veksten i Irland svært høy, men veksten var i de senere årene usunn. Da omslaget kom i økonomien, ble Irland svært hardt rammet, og statsfinansene ble betydelig svekket. Den lave personbeskatningen førte bl.a. til at om lag halvparten av alle sysselsatte ikke betalte inntektsskatt i 2010, noe det irske finansdepartementet selv mente ikke var bærekraftig. Irland har derfor begynt å øke skattenivået ved å øke skattesatser og utvide skattegrunnlag.

Finansdepartementet sitter ikke på noen fullstendig liste over hvilke land i Europa som har ført en ”dynamisk skattepolitikk”. Dette skyldes bl.a. at det er utfordrende å identifisere hva som er ”dynamisk skattepolitikk”, siden dette krever data både om endringer i politikkparametere (skattesatser) og data om begrunnelsen for endringene (stimulere vekst slik at skatteinntektene øker). Slike data er ressurskrevende å innhente.


Med hilsen
Sigbjørn Johnsen