Historisk arkiv

Dokument 8:47 S(2011-2012)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Forskning på de positive effektene av å fjerne formuesskatten

Jeg viser til brev 19. januar 2012, vedlagt Dokument nr. 8:47 S (2011-2012) representantforslag fra Gunnar Gundersen, Jan Tore Sanner og Arve Kambe om forskning på de positive effektene av å fjerne formuesskatten. I dokumentet bes Regjeringen ”legge frem en sak i løpet av 2012 på grunnlag av en uavhengig og forskningsbasert gjennomgang av de positive effektene av å fjerne formuesskatt og dens virkning på norsk, privat eierskap, industri- og næringsutvikling og arbeidsplasser”.

Regjeringen er åpen på at formuesskatten kan ha negative virkninger for ressursbruken ved at den kan påvirke spare- og investeringsbeslutninger. Formuesskatten er ikke spesiell i så måte. De aller fleste skatter og avgifter vrir ressursbruken. For eksempel påvirker skatt på arbeidsinntekt insentivene til å arbeide og dermed arbeidstilbudet, som er en vesentlig rammebetingelse for næringslivet. Dette må holdes opp mot at skatter og avgifter skal sikre finansieringen av offentlig tjenesteproduksjon, offentlige velferdsordninger og for å bidra til utjevning av økonomiske levekår. Formuesskattens effektivitetsvirkninger kan derfor ikke ses isolert, men må ses i lys av alternativene. Inntektene fra formuesskatten er anslått til i overkant av 14 mrd. kroner i 2012, og en eventuell økning av andre skatter og avgifter i denne størrelsesorden vil i likhet med formuesskatten medføre et samfunnsøkonomisk tap. En fjerning av formuesskatten finansiert gjennom økt skatt på arbeid ville neppe redusert skattesystemets samlede negative virkninger for ressursbruken.

I representantforslaget rettes det oppmerksomhet mot bl.a. det private eierskapet og kapitaltilgangen til norsk næringsliv. Dette er viktige hensyn. Regjeringen legger i tillegg vekt på at skattesystemet skal bidra til en god fordelingsprofil som sikrer skattesystemets legitimitet i befolkningen. Evalueringsmeldingen (Meld. St. 11 (2010-2011) viser at formuesskatten er vesentlig for skattesystemets progressivitet. Denne egenskapen ved formuesskatten lar seg vanskelig erstatte.

Regjeringens beslutning om å videreføre formuesskatten er forankret i en avveining mellom på den ene siden at formuesskatten kan ha negative virkninger for ressursbruken og på den annen side formuesskattens viktige fordelingsegenskaper. Regjeringen vil i forbindelse med de årlige budsjettene fortsette arbeidet med å forbedre formuesskatten, der også virkningene for næringslivet vil stå sentralt i de samlede vurderingene. Jeg ser imidlertid ikke behov for å legge frem en egen sak i Stortinget om formuesskatten, slik representantene foreslår.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen