Historisk arkiv

Svar på Dokument 8:51 S (2011-2012) fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Gjennomgang av sjablongreglene for beskatning av fri telefon og andre elektroniske kommunikasjonstjenester

Jeg viser til brev 9. mars 2012 med følgende spørsmål til Dokument nr. 8:51 S (2011-2012) representantforslag fra Trine Skei Grande og Borghild Tenden om en gjennomgang av sjablongreglene for beskatning av fri telefon og andre elektroniske kommunikasjonstjenester:

”Hva vil provenyvirkningen være av dette forslaget påløpt og bokført for 2012?”

Fri mobiltelefon skattlegges i dag på linje med andre elektroniske kommunikasjonstjenester fra arbeidsgiver. I beregningen under forutsettes det av beregningstekniske årsaker at en ikke gjør ytterligere endringer i det generelle regelverket for skattlegging av elektroniske kommunikasjonstjenester, men at kun fri mobiltelefon unntas beskatning.

Med dagens regelverk er det også lite hensiktsmessig å fjerne skatten på fri mobiltelefon for kun deler av kalenderåret, bl.a. fordi det i regelverket er fastsatt årlige fribeløp og maksimumsgrenser. I beregningen forutsettes det derfor at fri mobiltelefon unntas beskatning for hele kalenderåret 2012.

Finansdepartementet anslår på usikkert grunnlag at en avvikling av beskatningen av fri mobiltelefon vil redusere provenyet med 1,2 mrd. kroner påløpt og 480 mill. kroner bokført i 2012 dersom avviklingen foreslås i revidert nasjonalbudsjett for 2012.

Beregningen er basert på Statistisk sentralbyrås skattestatistikk for 2010.


Med hilsen
Sigbjørn Johnsen