Historisk arkiv

Skriftlig spørsmål nr 1221 fra FrP Ketil Solvik-Olsen om om økningen av veibevilgningene er nominell eller reell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Jeg viser til brev av 22. mars fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til skriftlig besvarelse:

 "Finansministeren hevdet i Stortingets spørretime 11.04.12 at veibevilgningene var økt med 100 mrd. kroner sammenlignet med forrige regjering. Kan finansministeren dokumentere disse økte bevilgningene, og spesifisere om økningen er nominell eller reell?"

 Svar:

I spørretimen 11.04 refererte jeg til at det i stortingsmelding nr. 16 (2009-2010) Nasjonal Transportplan 2010-2019, som Regjeringen la fram våren 2009, er lagt til grunn en planteknisk ramme for bevilgninger til veg-, jernbane- og kystformål i tiårsperioden som er 100 mrd. kroner høyere enn foregående Nasjonal Transportplan, NTP 2006-2015. Jeg refererte ikke til økte veibevilgninger på 100 mrd. kroner, slik det hevdes i spørsmålet.

Av den totale økningen på 100 mrd. kroner er det i stortingsmeldingen lagt til grunn at økningen til veg- og baneformål samlet utgjør 95,3 mrd. kroner, mens økningen til kystformål utgjør 4,7 mrd. kroner.

 I stortingsmeldingen om Nasjonal Transportplan er disse beløpene for planteknisk ramme oppgitt i 2009-priser. Rammene prisjusteres årlig i arbeidet med statsbudsjettet. Dette framgår av Samferdselsdepartementets og Fiskeri- og kystdepartementets årlige budsjettproposisjoner, der oppfølgingen av de plantekniske rammene for inneværende NTP-periode også er dokumentert.

Regjeringen har lagt til grunn at den økte satsingen skal fases inn i økonomien så raskt som mulig, men innenfor de avgrensingene et forsvarlig økonomisk opplegg setter. Avhengig av de økonomiske konjunkturene er det derfor lagt opp til en gradvis opptrapping av rammene i første del av planperioden.  

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen