Historisk arkiv

Skriftlig spørsmål nr 1631 fra FrPs Jørund Rytman om hvor stor andel av flyrelaterte avgifter er øremerket som inntekt til Avinor.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om hvor stor andel av flyrelaterte avgifter er øremerket som inntekt til Avinor

Jeg viser til brev av 15. juni fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Jørund Rytman til skriftlig besvarelse:

 "Avinor er et helstatlig selskap som har ansvaret for flyplasser i Norge, og opptrer som en uavhengig økonomisk enhet. Hvor stor andel av flyrelaterte avgifter er øremerket som inntekt til Avinor?”

 Svar:

vinor AS er et statlig heleid aksjeselskap. Samferdselsdepartementet er ansvarlig eierdepartement. Selskapet har to primære virksomhetsområder: Drift av et landsomfattende nett av lufthavner for sivil luftfart, samt drift av flysikringstjeneste for sivil og militær luftfart. Selskapet skal i størst mulig grad være selvfinansierende gjennom inntekter fra hovedvirksomheten og annen forretningsvirksomhet i tilknytning til lufthavnene. Flyselskapene betaler for å bruke Avinors lufthavn- og flysikringstjenester gjennom avgifter som blir fastsatt av Samferdselsdepartementet. Inntektene fra disse avgiftene tilfaller i sin helhet Avinor. CO2-avgift på mineralolje som benyttes i innenriks luftfart er en særavgift, og inntekter fra slike avgifter tilfaller statskassen. 

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen