Historisk arkiv

Svar på spm. 11 fra Stortingets finanskomité v/Fremskrittspartiets fraksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Meld.St. 30 (2011-2012) Fordelingsmeldingen

Jeg viser til brev av 26. januar 2012 fra Stortingets finanskomité ved Fremskrittspartiets fraksjon med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”Hvordan påvirkes levekårene av at en rekke av våre velferdsordninger er prisgitt den enkelte kommunes økonomi?”

Svar:

Kommunene har ansvaret for viktige velferdstjenester. Aktiviteten i kommunesektoren styres i hovedsak gjennom de inntektsrammene Stortinget fastsetter i de årlige statsbudsjettene. Kommuner og fylkeskommuner har selv ansvar for å tilpasse sin ressursbruk og tjenesteproduksjon til de fastsatte inntektsrammene, gitt gjeldende lover og regelverk. Det innebærer at kommunene og fylkeskommunene må prioritere mellom de ulike oppgavene og utnytte ressursene effektivt. Samtidig har staten et ansvar for at det er samsvar mellom de oppgaver kommunesektoren pålegges og de ressurser som gjøres tilgjengelige.

 

Kommunene tilføres midler i form av øremerkede tilskudd, gebyrer, moms­kompensasjon og frie inntekter. De frie inntektene omfatter rammeoverføringer og skatteinntekter og anslås å utgjøre om lag tre fjerdedeler av kommunesektorens samlede inntekter i 2012. Gjennom inntektssystemet fordeles de frie inntektene mellom de enkelte kommuner og fylkeskommuner. Ved fordelingen tas det hensyn til forskjeller i kommunenes kostnader (utgiftsutjevning) og skatteinntekter (inntektsutjevning). I tillegg omfatter inntektssystemet enkelte regionalpolitiske elementer.

 

Utgiftsutjevningen skal kompensere de enkelte kommunene fullt ut for utgifter ved tjenesteytingen som de selv ikke kan påvirke. Utjevningen beregnes ved hjelp av såkalte kostnadsnøkler, som består av et sett med objektive kriterier og tilhørende vekter. Utgifts­utjevningen overfører midler fra relativt sett lettdrevne kommuner til relativt sett tungdrevne kommuner. Inntekstutjevningen bidrar til å jevne ut ulikheter i skatteinntektene mellom kommunene, ved at skattesterke kommuner får et trekk i rammetilskuddet, mens skattesvake kommuner får et tilsvarende tillegg.

 

Regjeringen har de siste årene styrket kommuneøkonomien og økt graden av inntektsutjevning mellom kommunene. Det legger til rette for at alle kommuner skal kunne yte gode tjenester til sine innbyggere. 

 

 

 

Med hilsen

 

 

Sigbjørn Johnsen