Historisk arkiv

Svar på spm. 15 fra Finanskomiteen v/Fremskrittspartiets fraksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Meld. St. 30 (2011-2012) Fordelingsmeldingen

Jeg viser til brev av 26. januar 2012 fra Stortingets finanskomité ved Fremskrittspartiets fraksjon med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”Hvordan påvirkes velferdssystemet av at det er en vedvarende økning av personer som går fra yrkeslivet og over på uføretrygd”

Svar:

I et internasjonalt perspektiv har Norge høy sysselsetting og lav ledighet. Andelen av befolkningen i arbeidsdyktig alder som står utenfor arbeidsstyrken i Norge er lav sammenliknet med nivået i mange andre land. 

 

Uføreordningen skal sikre inntekt til personer som på grunn av sykdom, skade eller lyte har fått sin inntektsevne eller arbeidsevne varig nedsatt med minst halvparten. Antall uføretrygdede økte med 3500 personer fra 2010 til 2011, noe mindre enn året før. Andelen som mottar uføretrygd i befolkningen var imidlertid stabil.

 

Alderssammensetningen vris i retning av flere eldre som erfaringsmessig har relativt høy uførehyppighet. Svar på spørsmål 3 fra FrP av 25. januar gjengir anslag for hvordan den demografiske utviklingen kan påvirke antall mottakere av uføretrygd de neste 20 årene. Anslaget er basert på SSBs befolkningsframskrivinger og en beregningsmessig videreføring av dagens uttaksmønster for uføretrygd.

 

I tillegg til demografi er det flere andre mulige årsaker til vekst i antall uføre. Undersøkelser viser bl.a. at andelen som blir uføre er langt høyere blant de med kort utdanning enn blant de med lang utdanning. Samtidig er andelen som blir uføre høyere i lavinntektsyrker enn i andre yrker. Helse, forhold i arbeidsmarkedet, holdninger og økonomiske insentiver har trolig også betydning for utviklingen i antall uføre.

 

Oppgang i uføreandelen gir økte utgifter over statsbudsjettet, og forsterker de budsjettmessige utfordringene som følger av en aldrende befolkning. Beregninger viser at høy yrkesdeltaking og arbeidsinnsats er avgjørende for å sikre bærekraften i velferdsordningene framover. Et sentralt mål for Regjeringens sysselsettingspolitikk er derfor at flest mulig deltar i arbeidslivet.           

 

 

 

Med hilsen

 

 

Sigbjørn Johnsen