Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr. 154 fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde om skatteamnestisaken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om skatteamnestisaken

Jeg viser til brev 24. oktober 2012 fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

"Skatteamnestisaken som har versert i TV2 siste tiden er nå tilsynelatende ryddet opp i ettersom SKD har gått inn og sørget for at gitte skatteamnestier er fjernet. Ville statsråden sett positivt på det om Stortinget ba Riksrevisjonen gå inn og se på saken?"

Svar:
Gjeldende lov om Riksrevisjonen ble vedtatt av Stortinget i 2004. I henhold til riksrevisjonsloven § 2 skal Riksrevisjonen utføre sin virksomhet uavhengig og selvstendig. Dette er et viktig prinsipp som alltid har vært lagt til grunn for Riksrevisjonens virksomhet. Det er videre en forutsetning for all revisjon og kontroll.

Som følge av Riksrevisjonens uavhengige og selvstendige stilling, verken kan eller vil jeg gå inn på hvordan Riksrevisjonen innretter sitt revisjons- og kontrollarbeid. Riksrevisjonen er Stortingets kontrollorgan. Det er derfor opp til Stortinget eventuelt å instruere Riksrevisjonen i enkeltsaker, dersom Stortinget finner dette formålstjenlig.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen