Historisk arkiv

Svar på spm. 1561 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Lønnsoppgjøret 2012 - virkninger for statsbudsjettet

Jeg viser til brev av 11. juni 2012 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til skriftlig besvarelse:

Kan Finansministeren gi et anslag på endring i inntektsposter og utgiftsposter på statsbudsjettet som følge av lønnsoppgjøret?”

Begrunnelse:
Lønnsoppgjøret medfører økte lønninger, som igjen gir økte skatteinntekter, økt arbeids­giveravgift, etc. Økte lønninger gir også økte kostnader på statsbudsjettet, og lavere marginer i bedriftene. Forslag til føring på poster i statsbudsjettet bes angitt. Tall ønskes også for anslag på økte skatteinntekter som følge av lønnsforhøyelse isolert, samt nettoendring (justert for lavere inntektsskatt fra bedriftene som følge av høyere lønnskostnader).”

Svar:
Lønnsoppgjøret påvirker offentlige budsjetter via flere kanaler. Endringer i stats­budsjettets utgifter som følge av årets lønnsoppgjør for statsansatte er omtalt i Prop. 128 S (2011-2012) Lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet 2012 mv., som ble lagt fram 8. juni 2012. Bevilgningsbehovet knyttet til budsjett­kompensasjon for lønnsoppgjøret i det statlige tariffområdet anslås her til 1,6 mrd. kroner, som etter vanlig praksis foreslås bevilget på kap. 2315 Lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet. Anslått årslønnsvekst er noe høyere enn lagt til grunn i Revidert nasjonalbudsjett 2012.

Også trygdeoppgjøret har betydning for statens inntekter og utgifter. Endringer i statsbudsjettets utgifter som følge av årets trygdeoppgjør er omtalt i Prop. 125 S (2011-2012) Tilleggsløyvingar som følgje av reguleringa av grunnbeløpet og pensjonar i folketrygda mv. frå 1. mai 2012, som ble lagt fram 1. juni 2012. Trygdeoppgjøret er i samsvar med forutsetningene som ble lagt til grunn i Revidert nasjonalbudsjett 2012.

Utfallet av lønnsoppgjørene i privat og offentlig sektor vil også påvirke statsbudsjettets inntekter. Siden bedriftene er etterskuddspliktige vil endringer i bedriftsskatter påvirke statsbudsjettet med et etterslep. Oppdaterte anslag for utviklingen i norsk økonomi og statsbudsjettets skatteinntekter vil bli lagt fram i Nasjonalbudsjettet 2013.

Med hilsen

 

Sigbjørn Johnsen