Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr. 1665 fra stortingsrepresentant Jørund Rytman

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Om toll på hest

Jeg viser til brev 25. juni 2012 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Jørund Rytman til skriftlig besvarelse:

”For hester som importeres fra utlandet betales toll på 5000 kroner, en såkalt "kjøttavgift". Hva mener finansministeren er rasjonale bak denne tollen, og mener finansministeren denne tollen fortsatt er eksistensberettiget?”

Svar:

Toll på hest er en del av importvernet for landbruksprodukter og sorterer under Landbruks- og matdepartementet. Jeg har forelagt saken for landbruks- og matministeren som har følgende innspill:

”Bakgrunnen for at det ilegges toll ved import av hest er behov for beskyttelse av norsk hesteoppdrett.  Særlig er det viktig å ivareta de fire nasjonale hesterasene (døl/kaldblods/fjordhest/lyngshest).

Avl på hest er en viktig tilleggsvirksomhet på mange norske landbruksforetak, og det fødes ca 3000 hester/ponnier i Norge hvert år. Importstatistikken viser at det importeres ca 1500 levende hester/ponnier til landet årlig.

Oppdrettere i Norge har høyere kostnader enn i andre land til blant annet fôr i oppdrettsperioden. Tollen ved import bidrar til å utjevne konkurranseulempen norske oppdrettere har gjennom høyere kostnader. Tollen er også med på å opprettholde kvaliteten ved norsk hesteoppdrett noe som har betydning for bruksegenskapene til dyrene.  

I denne forbindelse kan nevnes at Norge har en tollfri importkvote for 200 hester fra Island.”  

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen