Historisk arkiv

Svar på spm. 1684 fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

NOx fond og CO2 avgift

Jeg viser til brev av 25. juni 2012 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til skriftlig besvarelse:

”Det vises til svar på Dokument nr. 15:929 (2011-2012). Regjeringen hevder det bryter mot handlingsregelen og loven for Statens pensjonsfond utland å føre CO2-avgifter inn på andre fond enn oljefondet. Til sammenligning ble NOx – avgiften i utgangspunktet betalt inn i oljefondet. Gjennom et politisk vedtak får man fritak for avgiften dersom man betaler tilsvarende beløp frivillig til et annet fond – NOx fondet. Anser regjeringen denne løsningen for å være i tråd med handlingsregelen og i så fall kopierbar for CO2 – avgiften?”

Finansdepartementets svar
NOx-avgiften er pålagt både petroleumsektoren, sjøfart, fiske og industrien på land. NOx-fondet blir ikke finansiert av NOx-avgiften, men av innbetalinger til fondet fra bedrifter som har inngått NOx-avtale og som derfor slipper NOx-avgift. Alle bidragsytere kan motta støtte fra fondet til å gjennomføre tiltak som reduserer NOx-utslipp. Regjeringen anser det ikke som aktuelt å gjøre noe tilsvarende for CO2 – avgiften. I Regjeringens klimamelding og i klimaforliket på Stortinget legges det opp til å innføre et nytt fond for klima, fornybar energi og energiomlegging med utgangspunkt i Enovas Grunnfond, jf. Meld. St. 21 (2011-2012) og Innst. 390 S (2011-2012).

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen