Historisk arkiv

Svar på spm. 18 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Meld. St. 30 (2011-2012) Fordelingsmeldingen

Jeg viser til brev av 30. januar 2012 fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse:

”Kan vi få en oversikt over oljepengebruk i kroner og prosent før handlingsregelen ble innført? Hvordan virket denne bruken inn på presset i norsk økonomi?”

Svar:
Bruken av oljeinntekter måles ved det strukturelle, oljekorrigerte ¬underskuddet på statsbudsjettet. Finansdepartementets anslag for strukturelt, oljekorrigert underskudd framgår bl.a. av figur 3.8 (målt i prosent av BNP Fastlands-Norge) og vedleggstabell 2.21 (målt i mrd. kroner) i Nasjonalbudsjettet 2012. Tallene bak figur 3.8 er tilgjengelige på Finansdepartementets nettsider.

Budsjettets virkning på norsk økonomi avhenger både av størrelsen på underskuddet og størrelsen på og sammensetningen av budsjettets inntekts- og utgiftsside. Virkningen avhenger også av konjunktur-situasjonen. I en situasjon med ledige ressurser i norsk økonomi vil en ekspansiv finanspolitikk isolert sett gi sterkere utslag i økonomisk aktivitet og sysselsetting enn i en situasjon med lite ledige ressurser, mens det vil kunne være motsatt for utslaget i priser og lønninger. Det vises til de årlige nasjonal-budsjettene for nærmere omtale av innretningen av budsjettet for det enkelte år og utsiktene for norsk økonomi.


Med hilsen


Sigbjørn Johnsen