Historisk arkiv

Svar på spm. 1853 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Veibruksavgift

Jeg viser til brev av 3. september fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen:

”Regjeringen varslet i budsjettet for 2012 at en ønsker en omlegging til en mer generell veibruksavgift, og at alle drivstoff skal ilegges veibruksavgifter etter energiinnholdet etter 2020. Dersom det prinsippet legges til grunn, og man opprettholder bensinavgiften på dagens nivå, hva vil avgiften på strøm til elbiler bli pr kwt?”

Svar:
I statsbudsjettet for 2012 framgår det at Regjeringen ønsker en omlegging til en mer generell veibruksavgift. Det framgår videre at alle drivstoff skal ilegges veibruksavgifter etter energiinnholdet i drivstoffet innen 2020. Jeg vil imidlertid understreke at det ikke er uttalt hva nivået på en slik generell veibruksavgift vil være.

Tabellen nedenfor viser dagens avgiftsnivå på bensin i kroner per kWh. Det er i anslagene tatt utgangspunkt i det teoretiske energiinnholdet i drivstoffet.[1] Dersom dagens nivå på veibruksavgiften på bensin skal legges til grunn, vil dette tilsvare en avgift på om lag 52 øre per kWh for strøm til bruk i elbiler. Tabellen viser også dagens avgiftsnivå på bensin i kroner per enhet utnyttet energi (kWh). Det er her lagt til grunn at virkningsgrad ved transport er 0,20 for bensin. For bensin tilsvarer dette i 2012 en avgiftssats på 2,60 kroner per utnyttet energienhet. Elektrisitet til bruk i transportmiddel har en virkningsgrad på 1,00.

Tabell 1: Veibruksavgifter på drivstoff i kroner per kWh. 2012

Produkt

Avgift 2012 (kr/liter)

Teoretisk energiinnhold (kWh/liter)

Avgiftssats, kr per teoretisk kWh

Virknings-grad

Avgiftssats,
kr per utnyttet kWh

Bensin

4,69

9,02389

0,5197

0,20

2,5987

Kilder: Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå.

En veibruksavgift på bruk av elektrisitet i kjøretøy ville forutsette at det kunne etableres et system som gjorde det mulig å skille mellom elektrisitet som benyttes til veibruk og elektrisitet som benyttes til andre formål. Det ville knyttet seg store praktiske utfordringer til å etablere et slikt system.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen



[1] 1 kWh tilsvarer 3,6 MJ