Historisk arkiv

Svar på spm. 1932 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Oljeinvesteringer og bruk av oljepenger

Jeg viser til brev av 17. september 2012 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til skriftlig besvarelse:

”Forrige uke fremla SSB statistikk som anslo petroleumsinvesteringer for 2013 til ca. 204 mrd. kroner, 20 mrd. mer enn 2012. Anslaget økte rundt 10 mrd. sammenliknet med anslaget fra forrige kvartal. Det nye estimatet kom etter siste budsjettmøte. Hvordan påvirker en så kraftig øknng i oljeinvesteringer finansdepartmentets anslag for forsvarlig oljepengebruk i starsbudsjettet?”

Finansdepartementets svar
Oljevirksomheten gir store inntekter til fellesskapet. Investeringene i olje­virksomheten er nødvendige for å skape disse inntektene. Oljeinvesteringene og annen etterspørsel fra oljevirksomheten fastlegges av selskapene selv, basert på lønnsomhetsbetraktninger. Statens andel av disse investeringene inngår ikke i beregningen av det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet.

Utformingen av den økonomiske politikken må ta utgangspunkt i en helhetlig vurdering av den økonomiske situasjonen. I nasjonalbudsjettene gjør regjeringen rede for sine anslag for den økonomiske utviklingen, herunder utviklingen i husholdningenes forbruk, investeringene i fastlandsøkonomien og andre forhold av betydning for produksjon, sysselsetting, arbeidsledighet mv. Oljeinvesteringene er en av flere viktige størrelser som påvirker det økonomiske forløpet. Anslag for utviklingen i disse investeringene bygger på flere ulike kilder, herunder informasjon fra Olje- og energidepartementet og de kvartalsvise tellingene som publiseres av Statistisk sentralbyrå (SSB). Slike anslag er beheftet med betydelig usikkerhet. Ved vurdering av SSBs oljeinvesteringstellinger og liknende undersøkelser må en bl.a. ta hensyn til hvordan tellingen har truffet i tidligere år.

Regjeringen vil redegjøre for den økonomiske politikken sammen med anslagene for den økonomiske utviklingen i Nasjonalbudsjettet 2013, som legges fram 8. oktober i år.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen