Historisk arkiv

Svar på spm. 378 fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Klimakvoter

Jeg viser til brev av 30. november fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til skriftlig besvarelse:

I Bergens Tidende 30.11.13 fremkommer det at alle de ti største leverandørene av klimakvoter fra u-land til norske selskaper svartelistes i nytt EU-regime. Regjeringen har planer om å kjøpe 19 millioner CO2-kvoter, og har kontrahert hele 28. mill. kvoter. Kan statsråden forsikre Stortinget om at ingen av kvotene kommer fra prosjekter som EU vil svarteliste, og hvis nei – hvor stor andel kvoter som er kontrahert kommer fra prosjekter som trolig blir svartelistet?”

Svar:
Den første Kyoto-perioden omfatter årene 2008-2012. Regjeringen vil overoppfylle Norges forpliktelse under Kyoto-avtalen med 10 pst. Overoppfyllelsen gjennomføres ved at Norge finansierer utslippsreduserende tiltak i andre land, i hovedsak gjennom Den grønne utviklingsmekanismen, CDM. Staten kjøper bare FN-godkjente klimakvoter. Kjøpene skjer etter fullmakter som er gitt av Stortinget ved behandlingen av de enkelte års budsjetter. Retningslinjene ble første ganger drøftet i forbindelse med Stortingets behandling av Revidert nasjonalbudsjett 2007.

Det europeiske klimakvotesystemet for bedrifter (EU ETS) går nå inn i sin tredje fase, som omfatter årene 2013-2020. EU har besluttet at det i tredje fase ikke vil være anledning til å benytte kvoter fra visse typer industrigassprosjekter, herunder hydrofluorkarbon (HFK). Slike kvoter er imidlertid gyldige i EUs kvotesystem for inneværende Kyoto-periode (2008-2012), og beslutningen påvirker heller ikke regelverket for staters oppgjør under Kyoto-protokollen.

Finansdepartementet har ikke inngått egne avtaler om kjøp av kvoter fra HFK-prosjekter. Staten har imidlertid kjøpt kvoter fra FNs tilpassningsfond. Tilpassningsfondet er etablert under FNs klimakonvensjon, UNFCCC, og finansierer tiltak i utviklingsland for å dempe negative virkninger av global oppvarming. Tilpassningsfondet disponerer 2 prosent av alle kvotene som blir utstedt fra CDM-prosjekter, og leverer derfor også kvoter fra HFK-prosjekter. I tillegg har Norge siden 2000 vært deltaker i Verdensbankens Prototype Carbon Fund. Også leveranser fra dette fondet omfatter kvoter som skriver seg fra HFK-prosjekter.

Vi anslår at det for perioden 2008-2012 i alt blir levert 19 mill. kvoter fra prosjekter i departementets portefølje. Av dette anslås det at rundt 0,44 mill. kvoter skriver seg fra HFK-prosjekter som inngår i porteføljene til Verdensbankens Prototype Carbon Fund og FNs tilpassningsfond.

I budsjettet for 2013 varslet Regjeringen at den vil komme tilbake med en mer utførlig beskrivelse av sin kjøpsstrategi for årene framover i Revidert nasjonalbudsjett 2013. Vi vil da ha et klarere bilde både av det internasjonale rammeverket på dette området framover og av vårt eget kjøpsbehov.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen