Historisk arkiv

Svar på spm. 492 fra stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kommuneøkonomi og formuesskatt

Jeg viser til brev av 13. desember 2012 fra Stortingets president vedlagt følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen besvarelse:

”I Klassekampen hevdet statsråd Liv Signe Navarsete at norske kommuner kan tape mange milliarder kroner dersom formueskatten reduseres eller fjernes. Statsråden forutsetter da at fjerning av formueskatten ikke kompenseres i kommunerammene. Med en slik forutsetning - hvor mye har kommunene tapt eller tjent på endringene i formueskatten som regjeringen har gjort, og hvordan er dette kompensert i statsbudsjettet? ”

Finansdepartementets svar:
Regjeringen har trappet kommunesektorens inntekter kraftig opp. Fra 2005 til 2013 anslås veksten til nærmere 67 mrd. 2013-kroner. Denne opptrappingen er gjennomført innenfor de rammene handlingsregelen og skatteløftet setter.

Formuesskatten gir et proveny på drøyt 14 mrd. kroner i 2012. En omfattende reduksjon eller fjerning av formuesskatten vil dermed gi en følbar innskrenkning i handlingsrommet for finansiering av offentlig tjenesteyting og andre oppgaver som løses av stat og kommune. I den grad kommunenes inntekter skjermes, vil behovet for å finne inndekning på statsbudsjettet bli tilsvarende større.

Med hilsen

Sigbjørn Johnsen