Historisk arkiv

Svar på spm. 509 fra stortingsrepresentant Knut Tønnes Steenersen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Avskrivingsregler i petroleumsbeskatningen

Jeg viser til brev av 14. desember 2012 fra Stortingets presidentskap med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Knut Tønnes Steenersen:

"Tror regjeringen at gunstige avskrivingsreglene kan bidra til et høyt investeringsnivå, og ser regjeringen at supergode avskrivningsregler for olje, men normale avskrivningsregler for fornybar energi, kan medføre at det investeres mer i petroleum og mindre i fornybar kraftproduksjon?

Begrunnelse:
Det vises til svar på diverse spørsmål om avskrivningsregler i forbindelse med spørsmål fra FrP til statsbudsjettet for 2013, deriblant spørsmål 30 og 262. Departementet skriver at avskrivningssatser må reflektere reell verdi for å unngå overinvestering. Departementet påpeker selv at avskrivningsreglene for oljenæringen er gunstig ved å ha en 6 års horisont. Investeringsnivået er rekordhøyt.”

Svar:
Petroleumsselskaper på norsk sokkel betaler i tillegg til ordinær skatt på 28 pst. en særskatt på 50 pst. For å skjerme alternativavkastningen på investeringen fra særskatt, gis det et friinntektsfradrag basert på investeringsbeløpet, i tillegg til avskriving og rentefradrag. Samlet er de investeringsbaserte fradragene (avskrivinger, friinntekt og rentefradrag) sjenerøse. Vridningene i petroleumsbeskatningen har neppe stor betydning for omfanget av investeringer i fornybar energi. Det er grunn til å tro at normale lønnsomhetsvurderinger og det gjeldende skatteregimet for landvirksomhet blir lagt til grunn ved investeringer i fornybar energi.


Med hilsen
Sigbjørn Johnsen