Historisk arkiv

Svar på spm. 7 fra finanskomiteen v/Fremskrittspartiets fraksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Meld. St. 30 (2011-2012) Fordelingsmeldingen

Spørsmål 7
Dersom det at de rike blir rikere medfører at også de fattige blir rikere og får mer velstand, mener regjeringen da dette er galt og at de fattige heller skal forbli på sitt gamle, lavere velstandsnivå?

Finansdepartementets svar
De fleste vil være enig i at dersom alle får det bedre uten at noen får det verre, er dette et gode for samfunnet. Samtidig er det viktig for Regjeringen at økonomisk vekst og velstandsøkning fordeles rettferdig. Fordelingsmeldingen beskriver hvilke virkemidler Regjeringen bruker i fordelingspolitikken.

Spørsmålet synes å legge til grunn at velstandsøkning for de rike faktisk medfører velstandsøkning for de fattige. Om dette er tilfelle, er et empirisk spørsmål. Økte inntekter for de rikeste gir høyere skatteinntekter. Dette kan ha en positiv fordelingsvirkning, men virkningen avhenger av hvordan de økte skatteinntektene brukes. Videre har det betydning hvilken politikk som ligger til grunn for velstandsøkningen og hvordan bl.a. lønninger, priser og sysselsetting påvirkes. En politikk som bidrar til at flere kommer i arbeid, er positivt for fordelingen.

Med hilsen
Sigbjørn Johnsen